A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai – kicsiknek program, amelynek elkészítésében történész szakértőként vett részt Fónagy Zoltán, intézetünk tudományos főmunkatársa.

A program keretében többek között honlap, YouTube-videók és mobiltelefonos alkalmazás ismerteti meg az alsó tagozatosokkal a reformkor vezető politikusait, művészeit, feltalálóit és közéleti személyiségeit. A projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Hol vagy, Kajla? program alkotóinak összefogásában valósul meg a Petőfi 200 emlékév keretében.

reformkor

A reformkor nagyjai - kicsiknek 2023. március 24-i bemutatóján, amelyről többek között a petofi.hu oldal számolt beWalton Tamás, a program koncepciójáért felelős kreatív producer elmondta, hogy a projekt a reformkorról és hőseiről csempész tudást és értéket a gyerekek fejébe és szívébe – szerethető, vidám, játékos formában. Különlegessége, hogy a reformkori hősök gyermekkori alakjukban szólítják meg a diákokat, és mesélnek saját ifjúkorukról, valamint arról, milyen nagy tetteket fognak végrehajtani felnőttként.

A programsorozatról minden információ fellelhető a reformkornagyjai.hu honlapon, a Reformkor nagyjai YouTube-csatornán pedig a nemzeti hősökről szóló videók találhatók meg.

reformkor

A gyerekek a karakterekkel mobilalkalmazásban is találkozhatnak, ahol az élvezetes és játékos tudásszerzés a cél, ebben először Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Brunszvik Rézi és Semmelweis Ignác lesz a segítségükre. A program még idén újabb nemzeti hősökkel bővül. Év végén az osztályok egy országos élő, online bajnokságban mérhetik össze megszerzett tudásukat, a legjobbak pedig osztálykirándulást nyerhetnek, továbbá ősszel minden iskolába matricás füzetek érkeznek az alsós diákokhoz.

„A reformkor kivételes nemzedékének tagjai jórészt szoborrá merevedtek a nemzeti emlékezetben. A sorozat nem ledönti a szobrokat, hanem újra emberré változtatja őket, játékosan, mégis történelmi hitelességgel.”

– mondta el Fónagy Zoltán, intézetünk tudományos főmunkatársa, a reformkori történelem szakértője, aki a tartalmak összeállítását és történelmi hitelességét segítette.

fonagy zoltan portre Fónagy Zoltán

A számos szakember – köztük Katona Csaba (Magyar Nemzeti Levéltár), Csorba László (ELTE, Magyar Nemzeti Múzeum) és Hernády Zsolt történészek – bevonásával készült projektben Fónagy Zoltán személyes konzultációk során ismertette meg az alkotókat a korszakkal, történeti kontextusba helyezte a szereplők pályáját, és részt vett az adott epizód fókuszába kerülő „nagy tett” kiválasztásában. A kivitelezés során mind a szövegek, mind a vizuális megjelenítés korhűségének, történeti hitelességének biztosítása volt a feladata, a legapróbb részletekig. Az általa javasolt szöveges és képi források alapján elkészült anyagokat pedig a folyamat valamennyi fázisában lektorálta.