boritoA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet és az Osiris Kiadó közös kiadásában megjelent Paksa Rudolf, intézetünk tudományos segédmunkatársa által írt Magyar nemzetiszocialisták. Az 1930-as évek új szélsőjobboldali mozgalma, pártjai, politikusai, sajtója című kötet. A tartalomjegyzék itt tekinthető meg. A szerző a hétvégén az Ünnepi Könyvhéten több alkalommal is dedikálja köteteit: június 7-én (péntek) 17.00 órától 18.00 óráig a Jaffa Kiadó standjánál az újonnan megjelenő Szálasi-életrajzot, június 8-án (szombaton) 16.00 órától 17.00 óráig az Osiris standján a Magyar nemzetiszocialisták című kötetet, június 9-én (vasárnap) 15.00 és 16.00 óra között ismét a Jaffa Kiadó standján a Szálasi-életrajzot.

A Horthy-korszak második felében új politikai mozgalom jelent meg. Magukat a „magyar fascista”, „kaszáskeresztes”, „nyilaskeresztes”, „nyilas”, „hungarista”, „magyar szocialista”, „nemzetiszocialista” nevekkel illették, s előképükként tekintettek a magyar fajvédőkre, az olasz fasizmusra és a német nácizmusra. Radikális társadalmi és gazdasági - s ezekkel együtt személyi - változásokat követeltek túlbuzgó nacionalista és részben rasszista alapon. A korabeli közélet ismert közösségei ellenében határozták meg nézeteiket: antibolsevisták, antikapitalisták, antiliberálisok, antiparlamentárisok, antiszemiták voltak. Történetüket a szerző több nézőpontból (politikatörténeti, eszmetörténeti, szociológiai, historiográfiai), időrendben ismerteti, egykori szöveges és képi dokumentumokkal, valamint térképekkel és ábrákkal illusztrálva. A kötetet bibliográfia, kronológia, a fontosabb szervezeteket áttekintő kislexikon, valamint a nemzetiszocialista irányultságú lapokat összegyűjtő sajtókatalógus teszi teljessé.

A Magyar nemzetiszocialisták című kötet kedvezményesen (teljes ára: 3480 Ft) megvásárolható az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Budapest, 1014 Úri u. 53., I. em. 57.), vagy megrendelhető a következő e-mail-címen: .