Ellebodius borito kiajanlasMegjelent Nicasius Ellebodius In Aristotelis Librum de Poetica Paraphrasis et Notae c. műve a Typotex Kiadó gondozásában. A kötet az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének Reneszánsz Osztályán készült az OTKA támogatásával. Közreadta Maurer Zsuzsanna, szerkesztette Mayer Gyula. A kiadvány tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.
A könyv ára 2800 Ft. Kedvezményes áron megvásárolható az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp., 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9–15 óráig) vagy megrendelhető a e-mail címen, illetve a 224–6700/624 telefonszámon. A kötet néhány napon belül kapható lesz a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.

Nicasius Ellebodius (1535–1577), a flandriai Cassel szülöttje, polgárháborúk sújtotta szülőföldjétől messze, a humanisták Itáliájában, majd a magyar királyság akkori fővárosában találja meg a szabadságvágyát kielégítő és filológusi munkájához feltétlenül szükséges független nyugalmat. Pozsonyba alapos felkészültséggel és nagyívű tervekkel érkezik 1571-ben. Leuveni, római és padovai tanulmányok állnak mögötte, a legjobb humanista társaságok nagyra becsült tagja, a mecénások sem kerülik el. A padovai arisztotelianizmus szellemében alkotja meg a maga Poetica-értelmezését, melyet mind a tartalmi, mind a formai megoldások kora irodalomelméleti és filológiai gondolkodásának csúcsteljesítményei közé emelnek. Váratlan halála miatt azonban kéziratos műve nem válhatott az irodalmi kánon részévé. Újrafelfedezése korunkra maradt. Bernard Weinberg, Rudolf Kassel és a magyar humanizmussal való kapcsolatának feltárását illetően Klaniczay Tibor érdeme, hogy a németalföldi grécista elfoglalhatja méltó helyét Arisztotelész Poeticájának legjobb 16. századi értelmezői, Robortello, Vettori, Riccoboni sorában.