borito Bethlen honlapraA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában, a Médiatudományi Könyvek sorozatban megjelent Varsányi Krisztina „Hírlik, hogy Bethlen…” Bethlen Gábor fejedelem a Német-római Birodalom korabeli nyilvánossága előtt német nyelvű nyomtatványok tükrében című kötete. A kiadvány tartalomjegyzéke itt olvasható.
A kötet ára 3000 forint kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetében (Bp., 1014, Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9–15 óráig) vagy megrendelhető a e-mail címen, illetve a 224–6700/624. telefonszámon.

A 16–17. századi Európában a jelentős politikai események már korántsem korlátozódtak pusztán a hadszínterekre és a diplomáciai tárgyalóasztalokra. Az ekkorra már szervezetten működő tájékoztatási rendszer lehetővé, az egyre szélesedő nyilvánosság pedig szükségszerűvé tette a szélesebb tömegek, a „közvélemény” befolyásolását.
A harmincéves háború (1618–1648) a kor egyik legnagyobb médiaeseményének számított: a sajtóban komoly publicisztikai háború kísérte. Bethlen Gábor, aki a kibontakozó háborúban lehetőséget látott arra, hogy Erdélyből kiindulva egyesítse Magyarországot, hadjáratai, illetve fordulatokban gazdag politikája révén folyamatosan magára vonta a hírszerkesztők figyelmét. Jelen munka azt vizsgálja, miként jelent meg Erdély „Nagy” fejedelme a korabeli német nyelvű sajtóban, az izgalmas híreken keresztül pedig igyekszik bepillantást nyújtani a Német-római Birodalom hírszolgáltató és propagandarendszerének működésébe.
A kötet a kiadón kívül néhány napon belül megvásárolható a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.