Fodor angol borito1 jpg kisA Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet kiadásában megjelent Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatójának, intézetünk igazgatójának új, angol nyelvű kötete The Unbearable Weight of Empire – The Ottomans in Central Europe. A Failed Attempt at Universal Monarchy (1390–1566) címmel.


Fodor Pál új kötetében arra keresi a választ, hogy miért állt az Oszmán Birodalom folyamatosan háborúban, miért támadta olyan kitartóan Magyarországot egy évszázadon keresztül, és miért tartotta az oszmán vezetés Magyarországot, vagy tágabban értelmezve Közép-Európát, a legfontosabb határvonalának a 16. század során. A szerző elsődleges célja az volt, hogy reálisabb képet adjon a magyar/közép-európai határvonalnak az oszmán politikai-katonai stratégiában elfoglalt helyéről. Ennek során bemutatja, hogy térségünk konfliktusa hogyan befolyásolta az Oszmán Birodalom sorsát hosszú távon, és hogy az oszmán udvar hibás döntéseinek sorozata hogyan vezetett a világbirodalmi program kudarcához. Mindezeken túl Fodor Pál az újabb, Oszmán Birodalommal foglalkozó szakirodalom egyes, az európai és az oszmán történelmet erőltetett párhuzamba állító irányzataival is vitába száll. A kiadvány tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

A kötet ára 2500 Ft. Korlátozott számban, kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp., 1014 Úri u. 53., I. em. 57., munkanapokon 9–15 óráig) vagy megrendelhető a vagy e-mail címen, illetve a 224–6700/624, 626-os telefonszámon.