2021 decemberében a Magyar Nemzeti Múzeum és a zágrábi Klovićevi dvori galéria közös szervezésében nagyszabású horvát–magyar kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat jelentőségéről és néhány kiemelkedő műkincséről 2022. március 6-án a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában az MNM történész–szakmuzeológusa, M. Lovas Krisztina és Pálffy Géza, Intézetünk tudományos tanácsadója, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője beszélt Vágner Mária szerkesztőnek. A felvétel itt hallgatható meg (11:44:45-től).

Az Ars et Virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című kiállításon szerepel többek között a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport egyik legkiemelkedőbb szakmai felfedezése, az eddig ismert legrégebbi (1647. évi) Horvátország-zászló az Esterházy család világhírű fraknói kincstárából. A különleges kincs 2020 szeptemberében első ízben érkezett Horvátországba a horvát–magyar közös kiállítás ottani változatára, majd 2021 decemberében a Magyar Nemzeti Múzeumba. Ezzel is magyarázható, hogy kollégánk a budapesti kiállításon 2022. február 5-én és március 5-én nagy sikerrel tarthatott szubjektív tárlatvezetéseket, amelyek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az MNM hagyományosan jó kapcsolatrendszerét erősítették. A rendezvény létrejöttében Intézetünk tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes is kiemelkedő szerepet játszott. Mindezek jól mutatják, hogy a horvát–magyar történeti kapcsolatok vizsgálata immár több évtizede Intézetünk kiemelkedő kutatási területei közé tartozik.

A kiállítás 2022. március 15-ig várja a látogatókat, amelynek legfontosabb csomópontjairól az MNM a járvány alatt izgalmas virtuális tárlatot is készített.