„Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tagja, Monostori Tibor 2023 márciusának végén nemzetközi konferencián tartott előadást Madridban. A kora újkori diplomácia kudarcairól, a diplomaták által elkövetett hibákról, a kialakult versengésekről szóló kétnapos kollokvium a 16. század elejétől a 18. század végéig ölelt fel témákat.

A konferenciát a madridi Autónoma Egyetem és az interdiszciplináris kutatási és oktatási intézet, az Instituto Universitario “La Corte en Europa” (IULCE) szervezte.

monostori tibor a madridi konferencian ttiMonostori Tibor a madridi konferencián

Monostori Tibor prezentációjában a harmincéves háború (1618–1648) korszakát elemezte, annak is a Habsburg-házra vonatkozó forrásait. A Brüsszel–Bécs–Madrid háromszögben a kialakult konfliktusoknak számos kiváltó oka volt: reprezentációs, anyagi, személyes, dinasztikus, politikai, vezetési és adminisztratív. A konfliktuskezelés módjai szerteágazóak  voltak: pénzbeli támogatás vagy egyes kiemelt személyeknek lovagrend odaítélése, a Bécsben időről időre összeülő, adott esetben a Titkos Tanácsnál is nagyobb döntés-előkészítő hatáskörrel bíró „összdinasztikus tanács” döntései, valamint egyes Habsburg-családtagok személyes intervenciói.

A konferencián elhangzott előadások anyagából várhatóan 2024-ben jelenik meg tanulmánykötet.