FehAz intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt évekbeli tudományos felfedezéseiről 2016-ban Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmLab Bt. nagyszabású ismeretterjesztő filmet készített. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című, bő egy órás alkotást az elmúlt két hónapban különféle tudományos műhelyek mellett már számos vidéki és budapesti középiskolában is jelentős érdeklődés közepette mutatták be.

A film pódiumbeszélgetésekkel egybekötve éppúgy eljutott az ősi koronázóvárosba, Székesfehérvárra, mint a nyugati és a kelet határvidékre (Szombathelyre és Gyulára), de budapesti elitgimnáziumokba is. A rendezvényeknek köszönhetően a Lendület-koronakutatások friss eredményeit széles körben ismerhette meg a nagyközönség.

A koronafilm iskolai premierjére 2017. január 31-én a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakképző Iskolájában került, amelyet az utolsó magyar király (IV. Károly) unokája, Habsburg György és a film zeneszerzője, Cseh István is megtisztelt jelenlétével. Az iskolai bemutatók sorát 2017. március 14-én a film készítői az érdi Vörösmarty Gimnáziumban, majd 2017. március 31-én a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és a pesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban folytatták. Közben 2017. március 9-én az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban, majd 2017. március 24-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában is megtekinthették az érdeklődők a 65 perces alkotást. Végül 2017. március 28-án Székesfehérvárott, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István Termében, 2017. április 4-én pedig a Magyar Történelmi Társulat nemrég újjáalakult Szombathelyi Szervezete meghívására a Savaria Agora Moziban vetítették jelentős számú közönség előtt a koronafilmet. A vetítéseket követő pódiumbeszélgetéseken a nézők a film rendezője és a Lendület Kutatócsoport vezetője mellett Lazók Mátyás, a film egyik színész közreműködője és intézetünk tudományos munkatársa, Katona Csaba segítségével pillanthattak be az új kutatási eredményekbe és a koronafilm kulisszatitkaiba.

A filmbemutatókról szépszámú előzetes és számos igen pozitív visszhangú tudósítás jelent meg a nyomtatott sajtóban, az interneten és a helyi televíziókban egyaránt. A teljesség igénye nélkül a gyulai vetítésről itt, itt és itt, az érdiről itt, oroszlányiról itt és itt, a kaposváriról itt, a székesfehérváriról itt és itt, a szombathelyiről itt és itt tekinthető meg részletesebb tudósítást vagy tévébeszámolót. A film április végén eljut többek között a Székelyföldre, májusban pedig a Partiumba és az első magyar koronázóvárosba, Esztergomba, júniusban Szlovákiába is.

2016 decemberében a koronafilm DVD-n is megjelent, ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/624, 626-os telefonszámon. A DVD-t a kiadón kívül partnereinnél vásárolhatja meg.