KorridorBemutato 2017Maj23 09A budapesti Szlovák Intézetben 2017. május 23-án muttták be a Korridor Könyvek/Koridor Knihy sorozat új szlovák nyelvű kiadványát, amelyet a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete Kora újkori osztályának vezetője, Tünde Lengyelová és intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza szerkesztett. Az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport támogatásával megjelent kötet a kora újkori koronázások és temetkezések történetébe kalauzolja el az olvasót.

A Korunovácie a pohreby Mocenské rituály a ceremónie v ranom novoveku (Koronázások és temetkezések: hatalmi rítusok és ceremóniák a kora újkorban) című, szlovák nyelvű tanulmánykötet interdiszciplináris szemléletben a legfrissebb levéltári és művészettörténeti kutatások alapján a kora újkori pozsonyi király- és királyné-koronázások történetébe, valamint az Esterházy, Pálffy, Székely és Thurzó famíliák 16–17. századi temetkezései szokásainak és temetőhelyeinek históriájába nyújt átfogó betekintést. A könyvbemutatón a kötet megszületéséről és a legfőbb kutatási újdonságokról, valamint a szlovák–magyar tudományos együttműködés eddig eredményeiről és jövőbeli lehetőségeiről Katona Csaba történész, intézetünk tudományos munkatársa, a Szent Korona Kutatócsoport külsős tagja a két szerkesztő mellett további két szlovák szerzővel, Diana Duchoňovával és Zuzana Ludikovával beszélgetett. A jelenlévők kiemelték, hogy az újabb Korridor-kötettel szintén valódi korridort szeretnének nyitni a két ország tudományos élete és nagyközönsége között. A sok évszázados közös magyar–szlovák történelem ugyanis csak így érthető meg és vizsgálható a korábbiaknál objektívabban. A 2017. március 14-én már Pozsonyban is bemutatott kiadvány intézetünk és a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete közös kiadásában, Demmel József történész kollégánk sorozat- és Katonai Csaba technikai szerkesztésében látott napvilágot. A tanulmánykötet következő szlovákiai bemutatójára szintén Pozsonyban, a Városi Könyvtárban kerül sor 2017. június 13-án.

 

A szlovák nyelvű kötet ára 1500 Ft. Magyarországi könyvesbolti forgalmazásba nem kerül. Ugyanakkor megvásárolható, megrendelhető közvetlenül a kiadótól, intézetünkben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B 4/44. szoba, munkanapokon 9:00–12:00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesbolban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/4624, 4626-os telefonszámon.