Szinte teljesen megtelt a koronafilmvetitesre a kolozsvari Sapientia MTE diszterme Foto Toth HelgaNemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából az intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport újabb tudományos felfedezései ismét az érdeklődés középpontjába kerültek. Míg a FilmEver Stúdió által Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében 2016-ban készült, A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet az ünnep alkalmával négy helyen vetítették a Kárpát-medencében, addig a Kutatócsoport tagjai (Maczó Ferenc, Tóth Gergely és a kutatói team vezetője) számos interjút adtak hazai és külföldi rádióknak és újságoknak.

Az államalapítás ünnepén a bő egy órás koronafilmet közel egy időben vetítették az erdélyi Kolozsvárott (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara Aula Magna dísztermében) a 8. Kolozsvári Magyar Napokon, a nyugat-dunántúli Szentgotthárdon (a Csákányi László Filmszínházban), az első magyar koronázóvárosban, Esztergomban (a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában) és a korona késő középkori őrzési helyén, Visegrádon (a Mátyás Király Múzeumban). Kolozsvárott több mint 150 érdeklődő (köztük románokkal) látta az angol feliratokkal vetített alkotást. A bemutatót Maczó Ferenccel és Pálffy Gézával közel két órás pódiumbeszélgetés követte, amelyet Lupescu Mária, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézetének tanszékvezetője és Lupescu Radu, a Sapientia Tudományegyetem adjunktusa moderáltak. A Kutatócsoport tagjai a helyi sajtó és a kolozsvári rádió munkatársainak kérdéseire is válaszoltak, elsősorban a team eddigi eredményeiről és jövőbeli terveiről, valamint az 1916 végi utolsó magyar uralkodókoronázás történetéről és kulisszatitkairól. Közben a koronafilm a Szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmszemle 10 legjobb magyar ismeretterjesztő filmje közé is bekerült. A kolozsvári rendezvényről több tudósítást is megjelent, amely például itt, itt, itt és itt olvasható.

 

Idehaza 2017.  augusztus 19-én Tóth Gergely kollégánk szerepelt izgalmas interjúval a Magyar Nemzet hasábjain, melyben – nemzeti jelképeink kapcsán – nemrég Klaniczay Tibor-díjat nyert monográfiája (Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban [16–18. század]) néhány meghatározó tanulságát ismertette. 2017. augusztus 20-án ugyanakkor Pálffy Gézával a Karc FM rádió közölt a Kutatócsoport legfontosabb felfedezéseiről félórás interjút, míg az Rádió Orient egy korábbi adását ismételte meg. Végül a Szeged ma-hírportál ugyancsak hosszabb interjút szentelt a kutatói team eddigi munkájának Még mindig hetente tudnak meg újabb információkat a Szent Koronáról címmel. (Rövidebb nyomtatott változata itt olvasható, a 9. oldalon.) Összességében tehát augusztus 20. kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a bölcsészettudományok legfrissebb korona- és koronázás-kutatási eredményei széles körben jussanak el a nagyközönséghez.

A koronafilm 2016 decemberében DVD-n is megjelent, ára 2500 Ft. Megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13.00–17.00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/4624, 4626-os telefonszámon. Őszre várható a film német, angol, orosz, spanyol és szlovák feliratú DVD-változatának elkészülte.