MaczoFerencUtolsoKoronazas 2016 ElsoOldal2016 végén az utolsó magyar uralkodókoronázás centenáriuma alkalmából – a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tudományos feltáró munkája keretében – önálló monográfia jelent meg Maczó Ferenc tollából IV. Károly király és Zita királyné 1916. december végi koronázási ünnepségéről. A kiemelkedő érdeklődésre tekintettel a kötet ezúttal második javított kiadásban látott napvilágot. Az összefoglalás a legújabb hazai és külföldi levéltári kutatások alapján, de olvasmányos stílusban és páratlanul gazdag képanyag segítségével mutatja be az ünnepségsorozat eseményeit.

A Szent Korona Emlékév (1978–2018) támogatásával megjelent, közel kétszáz illusztrációval gazdagított kötet részletesen feltérképezi, miért volt létfontosságú magyar szempontból az I. világháború közepette a királykoronázás megszervezése. A monográfiából megismerhetjük a Mátyás-templomban és a budai várban tartott egyházi és világi ceremónia előkészületeit és lefolyását éppúgy, mint különleges kulisszatitkait és fennmaradt tárgyi emlékeit. A könyvben érzékletesen bontakoznak ki annak körülményei, hogy a magyar nemzetépítés jegyében az ünnepségek szervezői miként tették különféle reprezentációs eszközökkel hangsúlyossá a szakrális és állami ceremónia magyaros jellegét. Végül a kötet kiemelt figyelmet szentel annak is, hogy a harmadik háborús esztendőben, 1916 végén az emberek számára milyen üzenetet hordozott a koronázási ünnepség. E könyv mindenkinek ajánlható, aki érdeklődik az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly és felesége, Zita királyné élete, a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona, s nem utolsósorban az első  világháború története és a 20. századi Magyarország sorsfordulói iránt.

Az utolsó magyar királykoronázás. IV. Károly király és Zita királyné koronázási ünnepsége Budapesten 1916. december végén című kötet ára 3000 Ft. Megvásárolható, megrendelhető az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B épület 4/44. szoba; tel.: [06 1] 224 67 00/4624-es mellék, e-mail: ) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ), továbbá partnereiknél.