NagyEremKatalogusAngol2019A jelentős külföldi érdeklődésre tekintettel angol nyelven is megjelent a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport teljességre törekvő katalógusa a késő középkortól 1916-ig a magyar uralkodókoronázásokra készült koronázási érmekről. Soltész Ferenc Gábor, Tóth Csaba és Pálffy Géza közös munkája Coronatio Hungarica in Nummis: Medals and Jetons from Hungarian Royal Coronations (1508–1916) címmel 416 oldalon és közel 1000 színes illusztrációval a Magyar Nemzeti Múzeum és intézetünk közös kiadásában látott napvilágot. A kötet címnegyede és tartalomjegyzéke itt olvasható, borítója (angol fülszövegével) itt tekinthető meg.

A „Lendület” Kutatócsoport angol nyelvű kiadványa a magyar uralkodókoronázásokra 1508 és 1916 között kibocsátott koronázási érmeket és zsetonokat mutatja be. A katalógus páratlan betekintést kínál mind király- és királyné-koronázásaink históriájába, mind az azokra készült érmek különleges kincsestárába. Ezek között találhatók csupán egyetlen példányban készült, kiemelkedő értékkel bíró ún. felajánlási érmek – amelyeket a frissen megkoronázott uralkodó a koronázási mise felajánlási szakaszában az oltárra helyezett –, valamint a koronázásokhoz kapcsolódó emlékérmek éppúgy, mint a koronázási menetben a nép közé szórt arany-, ezüst- vagy rézzsetonok. A több éves intenzív múzeumi és levéltári kutatás, majd hosszabb fordítási munkálatok eredményeként megszületett vállalkozás teljességre törekvő jelleggel veszi számba a késő középkorban Székesfehérvárott, majd 1563-tól Pozsonyban, 1622-től pedig részben Sopronban, végül 1792-től részben már Budán tartott koronázások érmeit, összesen 24 király, királynő és királyné szertartása kapcsán kibocsátott numizmatikai emlékanyagot. A könyv értékes képanyagát ugyancsak a kutatói team tagja, Gödölle Mátyás történész–művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa válogatta. A kiadvány igényes szerkesztése Bertók Krisztina munkáját dicséri, az éremfotók zömét Gedai Csaba készítette. A nemzetközi kötetet pénz- és éremgyűjtők éppúgy hasznosíthatják, mint az újkori közép-európai történelem, a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona iránt érdeklődők.

 

A kötet ára 12 000 Ft (40 Euro). Megvásárolható, megrendelhető az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca, B ép., IV. em, 44. szoba; tel.: 0036–1–224–6700/4624-es mellék, e-mail: ) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 0036–30–203–1769, e-mail: ), továbbá partnereinknél.