Plffy Gza a koronafilm nyolcnyelv DVD jvel 2019. szeptember 14-én a 2019. évi Pozsonyi Koronázási Napok rendezvénysorozat keretében és Pozsony Város Levéltára szervezésében került sor a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport 65 perces koronafilmje szlovák nyelvű premierjére. A Pozsonyi Városi Múzeum mozitermében (Stará radnica, Faustova sieň) tartott bemutatót a kutatói team vezetőjével, Pálffy Gézával folytatott, közel egy órás beszélgetés követte a Szent Korona kutatásának lehetőségeiről és kutatócsoport eddigi felfedezéseiről. A rendkívül jó hangulatú rendezvénymeghívója itt olvasható.

A rendezvnyt Michal Ducho a vrosi levltr igazgatja nyitotta megA Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készítette még 2016-ban. Az elmúlt két esztendőben elkészült az alkotás német szinkronja, valamint angol, spanyol, orosz, szlovák, román és horvát feliratozású változata is. A Po stopách Svätej koruny a uhorských korunovačných klenotov című szlovák nyelvű premiert közel száz magyarországi és külföldi vetítést (Bécstől a magyar koronázóvárosokon át Kolozsvárig, Székelyföldig és Új-Zélandig) követően rendezték meg. A szlovák feliratozás Anna Fundárková, Zuzana Ludiková, Maria Rentková és egykori kollégánk, G. Kovács László munkájának és együttműködésének eredményeként születhetett meg. Utóbbi kollégánk volt a szombati bemutató szinkrontolmácsa is.

Az esemnyen G Kovcs Lszl tolmcsoltA tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni. Hogyan került koronánk a világhódító Szülejmán szultán kezébe? Mikor ferdülhetett el keresztje? Fejére tette-e Bethlen Gábor vagy Szemere Bertalan? Mit üzen a 21. század emberének a Szent Korona és a koronázási jelvények különleges együttese? A Bárány testvérek egyedülálló módon mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest) és nemzeti ereklyénk legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről. A film magyar nyelvű előzetese itt tekinthető meg.

A koronafilm díszdobozos, nyolcnyelvű DVD-je 2019 elején látott napvilágot. A kiadványnak köszönhetően a kutatócsoport eddigi legfontosabb eredményei a nemzetközi, jelen esetben a szlovákiai tudományosság és a határon túli nem magyar nagyközönség számára is megismerhetővé váltak. A DVD-t az érdeklődők a pozsonyi bemutatón is nagy számban vásárolták meg.

A 2800 Ft árú DVD Magyarországon még kapható vagy megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4., B épület 4/44. szoba; tel.: (06 1) 224 67 00/4624-es mellék, e-mail: ) és a Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06 30 203 1769, e-mail: ), továbbá partnereinknél..