Tóth Kálmán (1831–1881) a 19. század második felének irodalmi életében fontos szerepet játszó költő és szerkesztő volt, akinek életét és munkásságát Völgyesi Orsolya, intézetünk tudományos főmunkatársa mutatja be a BTK Ismerettárában.

Tóth Kálmán (1831–1881) a 19. század második felének irodalmi életében fontos szerepet játszó, ma már nagyrészt elfelejtett költő és szerkesztő volt, akinek az az utca viseli a nevét Budapesten, amelyben ma a Humán Tudományok Kutatóháza is található. Az író-lapszerkesztő életét és munkásságát az Irodalomismeret című folyóirat 2022/4. számában megjelent tanulmánya alapján Völgyesi Orsolya, intézetünk  tudományos főmunkatársa mutatja be a BTK Ismerettárában.


800px toth kalman pollak

Tóth Kálmán. Pollák Zsigmond metszete (1877)

Tóth Kálmán az 1850-es évek elején színre lépő új írónemzedék tagja volt. 1831-ben született Baján, eredetileg bencés szerzetesnek készült, Pannonhalmán volt novícius, de rossz egészségi állapota miatt 1846-ban hazatért szülővárosába. Már 1848 előtt álnéven publikált a negyvenes évek neves divatlapjában, az Életképekben, és sok nemzedéktársához hasonlóan részt vett a szabadságharcban. 1851-ben költözött Pestre, ahol bekapcsolódott a szabadságharc leverését követő bénultságból lassan újjáéledő irodalmi életbe.

A teljes cikk itt olvasható.