Mitrovits Miklós, intézetünk Jelenkortörténeti osztályának tudományos munkatársa a március 15-i ünnepségek köré szervezett Magyar Kulturális Hét vendége volt a lengyelországi Wrocławban.

Kollégánk 2023. március 13-án Magyarország 19. és 20. századi történelméről beszélt a városban működő Lengyel–Magyar Barátság Társaságában, majd március 14-én délelőtt a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) wrocławi irodájában tartott előadást Kommunista rendszerek Magyarországon és Lengyelországban címmel az intézetben folyó „Közép-európai szeminárium” keretében.

a kozos nevezo kerekasztal 1

Március 14-én délután az Ossolineumban került sor Mitrovits Miklós tavaly decemberben lengyel nyelven megjelent monográfiájának (Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989) bemutatójára. A szerzővel Szymon Brzeziński, a könyv fordítója beszélgetett.

wroclaw2

Március 15-én délelőtt a wrocławi Pedagógus Továbbképző Intézetben szerveztek konferenciát Magyarország – a kulturális és oktatási csere perspektívája címmel, amelyen Mitrovits Miklós Magyar történelem térképeken címmel tartott áttekintő előadást az államalapítástól a trianoni békeszerződésig.

wroclaw1

Ezt követően kollégánk részvételével, az Ossolineumban A közös nevező – a szabadság. A Népek Tavasza Lembergben, Wrocławban, Berlinben és Buda-Pesten címmel egy magyar–német–lengyel panelbeszélgetésre is sor került. A beszélgetést Łukasz Kamiński, az intézmény igazgatója vezette.