2023 áprilisában két előadást tartott az Egyesült Államokban, New Yorkban és Rochesterben intézetünk tudományos főmunkatársa, Stark Tamás a magyarországi emlékezetpoltikáról és Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról.

2023. április 10-én Weaponizing Memory Politics in Hungary című New York-i előadását Stark Tamás a Columbia Universityhez tartozó Harriman Institute-ban tartotta a magyarság huszadik századi történelméről az emlékezetpolitika tükrében, illetve ennek külpolitika összefüggéseiről.

nazareth college talk ttiStark Tamás előadása a Nazareth College-ban

A Rochesterben április 18-én megtartott The Impact of the War in Ukraine on Eastern Europe című előadás a színhelye a Nazareth College volt. Az előadásban a kelet-európai országok és Ukrajna, illetve Oroszország kapcsolatának történetéről beszélt, továbbá a jelenleg zajló háború okait és lehetséges következményeit elemezte. 

Mindkét előadást nagy érdeklődés övezte, különösen az Ukrajna elleni háborúval kapcsolatosat, amelyen az egyetem tanárai és diákjai mellett részt vett a rochesteri ukrán közösség vezetője is.