Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa májusban több előadást is tartott Lengyelországban, ahol bemutatták tavaly megjelent, a magyar–lengyel ellenzéki kapcsolatokról szóló monográfiáját is.

2023. május 16–17-én harmadik alkalommal rendezték meg Lublinban az Önkormányzati Három Tenger Kongresszust (3Seas Local Government Congress). A rendezvényen a Lengyel Tudományos Akadémia Politikai Tanulmányok Intézete (ISP PAN) Háromtenger Kezdeményezés kutatási projektje által A Háromtenger Kezdeményezés mint kutatási tárgy. A regionális együttműködés vizsgálata különböző tudományos nézőpontokból [The Three Seas Initiative as a research subject. Exploring regional cooperation from different academic perspectives] címmel szervezett tudományos panelben Agnieszka Orzelska-Stączek (ISP PAN), Mihai Sebe (Román Európai Intézet), Andžej Pukšto (Vytautas Magnus Egyetem) és Mitrovits Miklós (BTK TTI) vett részt.

lublinKépek: Projekt pt. Centrum Badawcze Inicjatywy Trójmorza przy ISP PAN Facebook

2023. május 17-én a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) lublini részlegében bemutatták Mitrovits Miklós Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989 címmel tavaly megjelent monográfiáját. A rendezvényt Robert Derewenda, az IPN lublini részlegének igazgatója nyitotta meg, majd a beszélgetésen a szerző mellett Mirosław Szumiło (UMCS/IPN) és Dr. Małgorzata Choma-Jusińska (IPN) vett részt.

lublin3Képek: Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Lublinie

2023. május 24–26-án szintén Lublinban került sor A nagy modernizáció - Közép-Európa a 19. század közepétől az 1930-as évek végéig [Wielka modernizacja – Europa Środkowa od połowy XIX do końca lat trzydziestych XX wieku] című tudományos konferenciára. A toruńi Mikołaj Kopernik Egyetem, a lublini Maria Curie-Skłodowska Egyetem és a szintén lublini Közép-Európa Intézet szervezésében megvalósuló projekt rendezvényén Mitrovits Miklós A sport a nemzeti identitás erősítésében című előadásában hasonlította össze a lengyel és a magyar labdarúgás kezdeteit.

01 modernizacio lublinKép: Katedra Historii XIX - XX wieku i Historii Najnowszej UMK

2023. május 26-án este 18 órakor a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron [Międzynarodowe Targi Książki w Warszawie] Mitrovits Miklós Zakazane kontakty. Współpraca opozycji polskiej i węgierskiej 1976–1989 című monográfiáját is bemutatták. Munkatársunk volt a könyvvásár egyetlen meghívott magyar vendége. A beszélgetésen a szerzőn kívül Paweł Sasanka, az IPN és Michał Przeperski, a Lengyel Történeti Múzeum munkatársa vett részt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kovács Orsolya, Magyarország varsói nagykövete és Lagzi Gábor, a varsói Liszt Intézet igazgatója.

lublin2Képek: Sławomir Kasper, IPN

A beszélgetés felvétele itt látható: