Csikós Gábor, Horváth Gergely Krisztián és Ö. Kovács József szerkesztésében a Routledge kiadónál megjelent a The Sovietization of Rural Hungary, 1945-1980. Subjugation in the Name of Equality című kötet. A könyv magyar kiadása pedig A vidék szovjetizálása címmel a Jaffa Kiadó Modern Magyar Történelem sorozatában látott napvilágot.

sovietization2

A kötet a második világháború végétől a kollektivizálás lezárultát követő időszakig tekinti át a magyarországi vidéki társadalom életét meghatározó történéseket, folyamatokat, különös tekintettel a társadalom mentális állapotára és a vidék helyzetét a kollektivizáláson túl determináló tényezőkre.

A szerkesztők a BTK–NEB Vidéktörténeti Témacsoportja által gondozott Magyar vidék a 20. században című könyvsorozat tanulmányait felhasználva állították össze a két könyv kéziratát, azt a célt tartva szem előtt, hogy egy kézikönyvjelleggel forgatható műben adjanak áttekintést a hazai vidéki társadalom történetéről, a kutatócsoport elmúlt évtizedben elért eredményeiről.

A vidék szovjetizálása című könyv szerzői 2023. június 10-én, szombaton 17 és 18 óra között dedikálnak a könyvhéten a Jaffa Kiadó standján a Vörösmarty téren. (Részletek a Facebook-eseményben.)