2023. augusztus 24-én a montenegrói Budva városában bemutatták Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója Le relazioni „ad limina” dei vescovi di Cattaro alla Santa Sede (1592–1708). Izvještaji „ad limina” kotorskih biskupa Svetoj Stolici (1592–1708) című kötetét.

A könyvbemutatót az immár évek óta nagy sikerrel megrendezett budvai Ćirilicom fesztivál keretein belül szervezték meg. 

A könyvet Žarko Leković, a Montenegrói Történeti Intézet tudományos főmunkatársa, Don Robert Tonsati, a kotori (cattarói) püspökség irodaigazgatója, valamint Katarina Mitrović, a Belgrádi Egyetem docense ismertette. Žarko Leković a kötet terjedelmes bevezető tanulmánya alapján részletesen bemutatta a kötetben kiadott forrásokat, a püspökök „ad limina” jelentéseit. A püspökök rendszeres római látogatásának és jelentéstételének kötelezettségét V. Sixtus pápa (1585–1590) vezette be 1588-ban, a dalmáciai püspököknek az Itáliához való közelség miatt háromévente kellett felkeresniük a Szent Péter- és Szent Pál-bazilikákat, és beszámolniuk egyházmegyéjük helyzetéről. A jelentéseket a Zsinati Kongregáció levéltára őrizte, ma a Vatikáni Apostoli Levéltárban találhatóak. 

le relazioni 4

Molnár Antal a cattarói püspökök harminc jelentését és a hozzájuk kapcsolódó dokumentációt közli a kötetben eredeti latin és olasz nyelven, illetve három fordító által készített montenegrói nyelvű fordításban. Leković és az őt követő Don Robert Tonsati hangsúlyozták a források teljes terjedelemben való közzétételének jelentőségét, hiszen így a maga teljességében tárul fel a Cattarói-öböl 17. századi katolikus egyházi intézményrendszere és annak társadalmi és kulturális szerepe. A korábbi szerb kiadások ugyanis megcsonkítva tették közzé ezeket a forrásokat, aminek eredményeként hamis képet nyújtottak Cattaro, sőt egész Dalmácia katolikus egyházának életéről. A kötet korrigálja ezeket a korábbi torzításokat. Tonsati atya ugyanakkor felhívta a figyelmet a montenegrói fordítók szövegeinek pontatlanságaira és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben a podgoricai kutatóintézet intenzívebben együttműködik az egyébként gazdag forrásanyagot őrző kotori püspökséggel és annak levéltárával.

Végül Katarina Mitrović kiemelte a forrásokat közzétevő Molnár Antal balkáni kutatásainak jelentőségét, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Kotori-öböl egyébként alig ismert 17. századi egyháztörténete ezzel a kötettel a vatikáni forráskiadások széles mezőnyébe kapcsolódhat be.

A könyvbemutatóról szóló tudósítás itt olvasható. 

A rendezvényről videófelvétel is készült, amely megtekinthető a YouTube-on.