A közelmúltban nyert két évre támogatást a Caroline Le Mao, az Université Bordeaux-Montaigne habilitált egyetemi docense, jelenlegi rektorhelyettese, valamint intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc vezetésével együttműködő magyar–francia kutatói közösség a Balaton Hubert Curien magyar–francia mobilitási pályázat keretében.

A közös kutatások az Elit és kozmopolitizmus: francia és magyar nemesi mobilitás a kora újkor második felében (1650–1789) címen elindult projektben elsősorban a diplomáciai, katonai és társasági kapcsolatok vizsgálatára fókuszálnak, újabb, eddig nem kutatott források bevonásával. A projekt első nagyobb rendezvényére az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2023. szeptember 21-én megrendezett, Noblesse émigrée en Europe à l’époque moderne című workshop alkalmával került sor, amelyen a partnerintézményből négy francia kutató is részt vett: Caroline Le Mao projetkvezető, Michel Figeac professzor, Jean-Charles Daumy és Clément Monseigne doktoranduszok.

A rendezvény az ELTE és a HUN-REN MKH Nemesi Emigráció és Emlékezet (1541–1756) – Forrásfeltárás és Kritikai Szövegkiadás Kutatócsoportjával (TKCS 01265), valamint az ELTE Történeti Intézetével és Francia Tanszékével közös szervezésben zajlott le. A francia kollégák a workshopot megelőző napon látogatást tettek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában és az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol szakavatott kollégák vezetésével ismerkedhettek meg a téma kutatásának budapesti lehetőségeivel. Aznap este még a Mathias Corvinus Collegium tanáraival és diákjaival is találkoztak egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

oszk0920Kép: Országos Széchényi Könyvtár Facebook

A szeptember 21-i workshop első szekcióját Horváth Krisztina tanszékvezető és dékánhelyettes köszöntője nyitotta meg. Ebben a szekcióban a került sor a két kutatási projekt (Balaton HC és TKCS 01265) bemutatására Horn Ildikó intézetvezető (távollétében Krász Lilla tolmácsolásában), valamint Caroline Le Mao és Tóth Ferenc előadásában. Ezt követően a magyar kutatócsoport egyik legfontosabb célkitűzésének, II. Rákóczi Ferenc Confessio peccatoris (magyarul Vallomások) című, Párizsban őrzött és nemrég digitalizált szövege kritikai kiadásának és jövendőbeli fordításának éppen folyó munkálataiba vezette be Takács László a közönséget. A délelőtt második szekciójában fiatal magyar kutatók számoltak be a rendezvény témájához kapcsolódó újabb kutatásaikról. Először Hámori Nagy Zsuzsa (HUN-REN BTK TTI) a mohácsi csata utáni magyar történelemből jól ismert lengyel Łaski Jeromos diplomata tevékenységéről, majd Monostori Tibor (HUN-REN BTK TTI) a németalföldi szolgálatban tevékenykedő Somogyi Márton pályájáról tartott előadást. A két következő előadó, Polgár Balázs (HM HIM) és Jelenfi Róbert (ELTE) a 17. század végi törökellenes visszafoglaló háború eseményeit idézték fel, egyrészt a Harsány-hegyi csata neves európai résztvevői (Villars és Berwick marsallok) és a háború magyarországi eseményeit bemutató francia sajtó példáin keresztül.

img 20230921 140741

A délutáni szekcióban elsősorban a bordeaux-i kollégák adtak elő. Michel Figeac professzor 18. századi nemesi utazásokról szóló átfogó előadása után két francia doktorandusz számolt be a kutatásairól. Jean-Charles Daumy a La Rochefoucauld család levéltárának dokumentumain keresztül a neves francia főnemesi család tagjainak európai tanulmányútjai (Grand Tour) hatásain keresztül mutatott rá azok későbbi politikai pályájukat meghatározó hatására. Clément Monseigne expozéjában a hétéves háború során császári szolgálatban harcoló Horace Saint-Paul példáján keresztül ismertette  az 1756-os diplomáciai forradalmat követő időszakban a nemesi katonai emigráció új útjait. Az utolsó előadást Tóth Ferenc tartotta, aki a magyar történelem egyik vitatott hadvezérének, a francia származású Jean-Louis de Rabutin grófnak az emlékiratairól és azok Ligne herceg által gondozott 18. századi kiadásairól szólva osztotta meg újabb kutatásai eredményeit a közönséggel.

img 20230921 150108

A magyar–francia workshop lehetővé tette, hogy két ország több kutatócsoportjának tagjai megismerhették egymást, kutatási módszereiket és eredményeiket, amelyek újabb közös tudományos projektek kidolgozásához vezethetnek. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a kutatási témákban érintett Magyar 18. Századi Társaság és az Atelier doktori iskola tagjai is.

Tóth Ferenc