Az Eperjesi Egyetem vendégkutatója volt 2023 októberében intézetünk tudományos főmunkatársa, Demeter Gábor. A Visegrad Fellowship támogatásával megvalósult oktatási-kutatási tevékenység során elkészítette Szepes vármegye történeti statisztikai atlaszát az 1720-as, 1728-as és 1786-os összeírások, valamint II. József népszámlálásának adatai alapján, mintegy 100 kartogramon ábrázolva a társadalmi-gazdasági-demográfiai folyamatok diverzitását.

campusAz egyetem campusa

Szintén a kutatási program keretén belül készítette el az 1806-os schematismus Udvari István által 1990-ben publikált adatsorait felhasználva a Munkácsi Görögkatolikus Püspökség területének történeti demográfiai atlaszát, amely mintegy 50 színes térképoldalon mutatja be a 2000 településen élő félmilliós, a terület lakosságának mintegy felét kitevő görögkatolikus lakosság nyelvi, demográfiai és településföldrajzi sajátosságait (összevetve a területen lakó egyéb csoportok sajátosságaival).

A periferikus régió adottságairól az atlasz mellett elkészített történeti demográfiai tanulmánya 2024 elején jelenik meg. A kutatás zárófázisában közzétett egy harmadik atlaszt is, amely a 18. század végi–19. század eleji Erdély (60 térkép) és Magyarország (200 térkép) – Benda Gyula által a Számok és történelem sorozat első kötetében publikált és a Lendület „Tíz Generáció” projekt keretén belül adatbázisba integrált – adatsoraiból számított mutatókat jeleníti meg megyei léptékű térképsorozatokon.

Mindhárom atlasz online publikációként jelent meg november elején.