2023. november 10-én, pénteken az önkormányzat Vépen Erdődyek emlékezete címmel szervezett rendezvényt, amelyen Erdődi Bakóc Tamásról Horváth Richárd, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa tartott előadást.

Fotó: Tóth Kata

A történész beszélt arról, hogy amikor Bakóc Tamás neve elhangzik, mindenkinek a nagy hatalmú főpap, a bíboros, Ulászló király kancellárjának képe villan be, aki majdnem pápa lett. Hozzátette, a kép nagy részben igaz, ám „csak a történet végét” mutatja, amikor az 1500-as évek elejére a hatalma csúcsára érkezik Bakóc.

Horváth Richárd előadásában Bakóc Tamás főpapi, politikusi karrierjének felépülését mutatta be, és azt, hogy milyen tudatosan építette családja jelenét és jövőjét. A múltidéző esten a grófi család tagjai közül Erdődy László és Erdődy Ilona leánya, Elisabeth Mensdorff is jelen voltak.

Fotó: Tóth Kata

A rendezvényről a Vas Vármegyei Hírportálon az Egy politikusi-főpapi karrier a középkor végén – Erdődyek emlékezete Vépen könyvbemutatóval című beszámoló itt olvasható.