Kövér György, Pogány Ágnes és Weisz Boglárka, intézetünk tudományos főmunkatársa, osztályvezetője szerkesztésében megjelent a 2023. évi Magyar Gazdaságtörténeti Évkönyv, amelynek tematikus kulcsfogalmai: Városi gazdálkodás – Üzleti kooperáció.


A Magyar Gazdaságtörténeti Évkönyv 2023-ban megjelenő hetedik kötete 14 szerző 13 tanulmányát tartalmazza. Az első blokk szerzői a városi gazdálkodás adminisztratív, infrastrukturális és vállalkozói szintjét vizsgálják a 16. századtól a 20. századig. Olyen kérdésekre keresik a választ, hogy mennyiben változott a különböző korokban a városi „költségvetés” bevételi és kiadási oldalának összetétele. Hogyan pótolta a város a költségvetésben mutatkozó hiányt? Miként adminisztrálta azt, milyen infrastrukturális beruházásokat bonyolított le, akár külső források bevonásával? Mennyiben járult hozzá saját vállalkozásaival a település fejlődéséhez?

2023 mgt evkonyv b1

A második tematikus blokkban az üzleti kooperáció történetét elemzik a 19–20. századi gazdaság különböző területein: a hadiszállítás, a csődök, a hajózás, a biztosítás, a szövetkezetek, a söripar és a gyáriparosok érdekképviseleti szervezete (GYOSZ) esetében. A gazdaságtörténeti kutatások azt bizonyítják, hogy kooperáció nélkül elképzelhetetlen az üzleti tevékenység, hogy formális és informális módon nemcsak rivalizáltak, hanem együtt is működtek a vállalatok és az üzletemberek. 

A kötet címnegyede itt, tartalomjegyzéke pedig itt érhető el.

A kiadvány megvásárlásával, megrendelésével kapcsolatos információk itt találhatók