A HUN-REN BTK Történettudományi Intézet munkatársai közül 2024-ben Bartha Ákos tudományos munkatárs nyerte el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.


A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ben alapított teljesítményközpontú, magas presztízsű országos ösztöndíjának célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése. Ebben az évben 156 pályázat részesül a támogatásban az érvényesen benyújtott 792 közül.  

portre3 2022 bartha akos

Bartha Ákos (1982) történész, a Debreceni Egyetemen végzett magyar-történelem szakon, és ugyanitt szerzett doktori fokozatot történelemből 2012-ben. 2015 óta a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. Fő kutatási területe a 20. századi magyar eszme- és társadalomtörténet. Szakmai munkásságát 2019-ben Hanák Péter-díjjal jutalmazták.

Nyertes pályázatának címe: Szuverenista fajvédőből antitotalitárius demokrata? Eckhardt Tibor (1888–1972) életrajza

Bartha Ákos a húszas évek „Fajvédő Pártjának” egyik legfontosabb politikusáról, a harmincas évekbeli Kisgazdapárt vezetőjéről, az 1941-ben nem hivatalos küldetéssel az Amerikai Egyesült Államokba távozó és ott a magyar emigráció meghatározó alakjaként tevékenykedő Eckhardt Tiborról készít életrajzot. A hároméves kutatómunka – mely a rendelkezésre álló szakirodalom kamatoztatása mellett kiterjedt sajtóelemzésen, valamint magyarországi, romániai és egyesült államokbeli levéltári kutatásokon alapszik – szervesen illeszkedik munkatársunk korábbi kutatásaiba. Ezt érzékelteti, hogy Bajcsy-Zsilinszkyről 2019-ben megjelentetett nagymonográfiájában Eckhardt Tiboré az egyik leggyakrabban előforduló személynév, emellett Eckhardt kapcsolati hálójából többen is megfordultak az 1944-es magyar ellenállásban, s kapcsolódási pontok rajzolódtak ki Eckhardt és az 1938 és 1945 közti magyarországi németellenes fajvédő hálózatok között is.

A kutatás fő célja, hogy a magyar politikai fajvédelem vezető triászának (Gömbös Gyula, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Eckhardt Tibor) harmadik tagjáról is szakszerű, a biográfiaírás nemzetközi trendjeihez igazodó monográfia álljon a kutatók és az érdeklődők rendelkezésére, miközben a Horthy-korszakra, valamint az USA-beli magyar emigrációra vonatkozóan is számottevően gyarapodnak ismereteink. Bartha Ákos – részeredményeinek folyamatos publikálása mellett – ezúttal is hangsúlyt helyez a rendszeres bel- és külföldi konferenciaszereplésre, valamint a ma már elengedhetetlen tudománynépszerűsítésre és médiaszereplésre. 


A 2024-ben Bolyai-ösztöndíjat nyert kutatók névsora a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható

A nyertes pályázatot benyújtó kutatóknak a Bolyai-ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket Bolyai-napon, 2024. szeptember 19-én adják át ünnepélyes keretek között.