A Magyar Művészeti Akadémia különdíját vehette át a 95. Ünnepi Könyvhéten az Iskola Alapítvány Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár az Erdély fejedelmei című kötetért, amelynek szerzője Oborni Teréz, intézetünk tudományos főmunkatársa, osztályvezetője.


2024. június 13-án, csütörtökön tartották a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóját Budapesten, a Vörösmarty téren. Ezt követően a Szép Magyar Könyv 2023 verseny ünnepélyes díjátadóján a Magyar Művészeti Akadémia különdíját az Iskola Alapítvány Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár kapta az Erdély fejedelmei című munkáért. Az elismerést Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke és Nagy Attila, az MNL grafikusa vette át.

Fotó: Déry Ágoston (Ünnepi Könyvhét)

Mint a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán olvasható, a kiadványt készítő csapat rendkívül büszke az elnyert elismerésre, és hálás a közösen elvégzett munkáért.

Oborni Teréz, a kötet szerzője, aki korábban maga is dolgozott az Országos Levéltárban, végig úgy érezte, hogy nagyban támaszkodhat a vele együtt alkotó kollégákra, szakemberekre. – Mindenekelőtt azt emelném ki, hogy nagy biztonságot jelentett nekem Kovács Zsuzsanna szerkesztői munkája. Mindig biztos lehettem abban, hogy ha a legtöbbször késő éjszaka elkészült és számtalanszor átolvasott szövegekben mégis maradtak hibák, akkor ő észreveszi azokat. Ezen túlmenően, remek ötletei, javaslatai voltak a szöveg csinosítására, némely források beemelésére. Zsuzsa óriási munkát végzett a képanyag kiválogatása során, és végtelenül hálás vagyok a forrásanyag átnézéséért is. Azt hiszem, régen volt ilyen élvezetes munkánk mindkettőnknek! – emelte ki a kötet szerzője, aki köszönetét fejezte ki Lantos Zsuzsannának, az MNL levéltári fotográfusának is.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke, Oborni Teréz, a kötet szerzője és Nagy Attila grafikus a díjátadón. 
Fotó: Déry Ágoston (Ünnepi Könyvhét)

– Lantos Zsuzsi különleges látásmódja, művészi fotói egyenesen elkápráztattak, olyannyira, hogy megvallom, egyedül nehezen lettem volna képes dönteni, kiválogatni a végül bekerülő képeket a több száz fantasztikus fotó közül. Még szerencse, hogy ez a munka nem rám hárult, Kovács Zsuzsa és a könyvet tervező Nagy Attila együttesen sokat dolgoztak a képek válogatásán is – fogalmazott Oborni Teréz. Mint mondta, a képi-tervezői világban járatos lévén, Nagy Attila szeme azonnal kiszúrta azt a fotót, amely a legjobban illusztrált egy kisebb alfejezetet, és a szerző sokszor egyik ámulatból a másikba esett a grafikus kreatív ötleteit látva. – Hálás vagyok mindannyiuknak a közös lendületes és vidám munkáért, az összhangért, ami közöttünk volt. Megköszönöm továbbá az Iskola Alapítványnak és a Magyar Nemzeti Levéltárnak a lehetőséget – tette hozzá.

Borsodi Attila teljes cikke a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán itt olvasható.