Megjelent a „…a Tudós Társaság dolgában” – Válogatás Széchenyi István gróf levelezéséből című kötet. Sajtó alá rendezte, a bevezető tanulmányt és a jegyzeteket írta Czinege Szilvia, intézetünk tudományos munkatársa.


Széchenyi István gróf közéleti pályájának célkitűzése Magyarország gazdasági és szellemi életének fellendítése volt. Az ehhez vezető út egyik állomásának tekinthető a Magyar Tudós Társaság, későbbi nevén a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása, amelyhez nemcsak anyagi hozzájárulását adta, hanem az intézmény másodelnökeként aktívan kivette részét annak munkájából is. A Társaság fontos szerepet töltött be Széchenyi életében, amelyet az is mutat, hogy kiterjedt levelezésének állandó témája lett az intézmény, mind hivatali, mind magánlevelezésében foglalkozott az Akadémia ügyével.

czinege szechenyi b1

Ezek a levelek egyaránt szólnak az alapítás motivációiról, szervezési, valamint gyakorlati kérdésekről, olykor pedig kritikát is megfogalmaznak. A kötetben szereplő 219 levél írói, Széchenyi és levelezőpartnerei első kézből tudósítanak a Társaság történetének első évtizedeiről, az első reformtörekvésekről, az első nagy tudományos munkákról, és Széchenyi aktív szerepéről mindezekben.

A kötet a Magyar Tudományos Akadémia és Könyvtára alapításának 200 éves évfordulója, az MTA200 ünnepi programsorozata keretében, az Akadémia támogatásával jelent meg.

A kiadvány címnegyede itt, a tartalomjegyzéke itt elérhető. További információ itt elérhető.