Megjelent a Santa Sede, gli Stati Uniti d’america e le relazioni internazionali durante il pontificato di Pio XII [Szentszék, az Egyesült Államok és a nemzetközi kapcsolatok XII. Piusz pápasága idején] című tanulmánykötet, amelyben a szovjet blokk felé irányuló szentszéki politika kutatásának főbb vonalait és a jelentősebb kérdéseket intézetünk tudományos főmunkatársa, Fejérdy András tekinti át. A könyvet 2022. november 7-én mutatják be Rómában.


copertina indice intr. page 001 btkA kötet borítója

A kötet az 1939–1958 között keletkezett vatikáni levéltári dokumentumok megnyitása apropóján XII. Piusz pápaságának historiográfiáját tekinti át, és kínál kiindulópontokat az új kutatások számára. Fejérdy András tanulmánya XII. Piusz pápaságának a második világháború utáni, talán kisebb érdeklődésre számot tartó periódusára fókuszál, amelyet egy újabb totalitárius rendszerrel, a kommunizmussal szembeni küzdelem és – a háborút követő rövid átmeneti időszak után – egy újabb világméretű háború, a hidegháború jellemzett.

Célja felvázolni, hogy a korábban már hozzáférhető különböző forrástípusok alapján milyen alapvető állítások és értékelések fogalmazódtak meg XII. Piusz és a Szentszék második világháború utáni keleti politikáját, illetve annak az Amerikai Egyesült Államok Kelet-Közép-Európa-politikájával való összefüggéseit illetően.

A kötet borítója és tartalomjegyzéke megtekinthető itt.

A könyv 2022. november 7-i, római bemutatójának meghívója letölthető. 

locandina 7.xi page 001