A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója ismertette 2023. december 4-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs és Technológiai Karán (PPKE ITK) megrendezett ünnepélyes könyvbemutatón.

Fotó: Halász Gábor/Magyar Kurír

Az eseményen köszöntőt mondott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek; Michael W. Banach érsek, magyarországi apostoli nuncius; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora, a kötet felelős szerkesztője. Az rendezvényen jelen volt Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke, Felföldi László pécsi megyéspüspök, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök, Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök; Kuminetz Géza, a PPKE rektora és Cserey György, a PPKE ITK dékánja is.

Fotó: Halász Gábor/Magyar Kurír

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír kiadásában megjelent kötet bemutatóján Molnár Antal kiemelte: a 168 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány pontos dokumentációja a pápalátogatás előkészületeinek és eseményeinek. A szöveg és a kép egyenrangú források, miként azt a modern történetírás is vallja. Hozzátette: a kötet érzékelteti azt a gigantikus munkát, amely a pápalátogatásra való felkészülést jellemezte, és az események hűséges és nagyon informatív krónikája. A könyv két erényt egyesít: egyrészt rendkívül olvasmányos, emellett viszont annyira pontos és precíz információkat közöl, hogy egészen biztosan elsődleges forrásmunka lesz mindazok számára, akik ennek a látogatásnak a történetére kíváncsiak. 

Molnár Antal rámutatott, hogy Budapest, a látogatás helyszíne Ferenc pápa számára elsősorban Európa szimbóluma: hidak és szentek városa, amely átélt háborúkat, pusztítást és újjáépítést. A Szentatya valami nagyon fontosat ragadott meg ezen keresztül Magyarország jelentőségéből: a város talán minden más európai fővárosnál, Magyarország pedig minden más európai országnál jobban megtestesíti azt, amit Európa jelent. A Nyugat és a Kelet termékeny, olykor konfliktusokkal terhes találkozásának színterét, ahol ez a két kultúra együtt tud jelen lenni. Ezért megjeleníti azt az európai jövőt, amely minden akadály és nehézség ellenére ennek a kétféle világnak a közös építkezéséből fog kialakulni.

molnar antal konyvbemutato 2023.12 ttiMolnár Antal. Fotó: Halász Gábor/Magyar Kurír

Molnár Antal hozzátette: biztos benne, hogy a pápalátogatás óriási lelki haszonnal, életre szóló élményekkel gazdagította mindazokat, akik bármilyen formában részesei voltak. Az emlék megőrzéséhez, felelevenítéséhez, a lelki és szellemi inspirációk továbbéléséhez „nagyon hasznos kísérőnk és útitársunk ez a gyönyörű és tartalmas díszkötet”.

A Magyar Kurír oldalán Bodnár Dániel részletes beszámolója itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek: