2024. január 23-án került sor Romsics Gergely, intézetünk tudományos főmunkatársa Összeomlás és útkeresés 1917–1920 című új monográfiájának bemutatójára, amely a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Trianon-dokumentumok és tanulmányok című sorozatában jelent meg.

A kötet – Romsics Gergely eddigi munkájának szerves folytatásaként – a nemzetközi politikáról való magyarországi gondolkodás alakulását mutatja be az első világháború utolsó éveiben és a forradalmak ezt követő válságos időszakában.

osszeomlas bemutato2Fotó: Hézser Judit

A világháború és a nyomában keletkező válságok idején különösen igaznak tűnt a régi mondás, amely szerint a külpolitika meghatározza az államéletet. Ezért is természetes, hogy a nemzetközi életről sokféle, klasszikus vagy éppen új keletű elképzelés keringett a közbeszédben. Politikusok és értelmiségiek ugyanazokat a kérdéseket tették fel, ám eltérő válaszokat fogalmaztak meg. Jöhet a háború után kompromisszumos béke? Igazolható egy többnemzetiségű állam léte a nagyhatalmi ütközőzónát alkotó Duna-medencében? Hogyan lehet hatékony diplomáciát folytatni a tömegtársadalmak, a propaganda és a szélsőségek korában?

osszeomlas bemutatoAblonczy Balázs bemutatja a kötetet. Fotó: Hézser Judit

Ezeket az időtlen, de legalábbis a közbeszédben újra és újra előtérbe kerülő kérdéseket vették alapul a könyvbemutatón, ahol Ablonczy Balázs, a Lendület Trianon100 Kutatócsoport vezetője, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, osztályvezetője bemutatta a kötetet, amelyet a Nemzetközi kapcsolatok száz éve és ma: Milyen tényezők alakítják a külpolitikát? című panelbeszélgetés követett. A panelisták, Ablonczy Balázs, Feledy Botond, Győrffy Dóra és a szerző a százéves tanulságok és a mai diplomácia közötti hasonlóságokat, eltéréseket, a külpolitika szorításában kialakuló döntéshelyzetek jellegzetességeit elemezték a másfél órás esemény során, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ konferenciaterme adott otthont.

osszeomlas bemutato3Ablonczy Balázs, Romsics Gergely, Győrffy Dóra és Feledy Botond. Fotó: Hézser Judit

Bár a kötetből a bemutatóra szállított példányok az utolsó darabig elfogytak, a könyv még megvásárolható és megrendelhető ezen a felületen, illetve partnereinknél.