2024. május 30-án Budapesten, a Tökölyánum dísztermében mutatták be Golub Xénia A grábóci ortodox monostor. Szerb művészeti örökség Magyarországon a 18. században című könyvét.

A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a Szerb Egyházi Múzeum szervezésében megvalósult rendezvényen a könyvet Molnár Antal, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója mellett Terdik Szilveszter művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum főmuzeológusa, valamint Vukovits Koszta művészettörténész, a Szerb Egyházi Múzeum gyűjteményvezetője ismertette.

graboc konyvbemutatoTerdik Szilveszter, Molnár Antal, Golub Xénia és Jaksity Iván

Az eseményen köszöntőt mondott Pantelic Lukijan budai megyéspüspök. Vitályos Eszter kormányszóvivő, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő írásban köszöntötte a résztvevőket, míg Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár a szerb–magyar kötelékekről beszélt a múltban és napjainkban.

graboc konyvbemutato 2A könyvbemutató résztvevői

Molnár Antal először szerb nyelven szólalt fel és köszöntötte a jelenlévő hallgatóságot, majd arról beszélt, hogy miért kiemelkedően fontos ez a kötet a magyar és a szerb tudomány, illetve – tágabb értelemben – a közös kultúra számára. Mint elmondta, a szerb egyháztörténet forrásanyaga és módszertana jelentősen különbözik a nyugati történetírástól, ezért kutatásához másfajta megközelítés szükséges. Hozzátette, egy nyugati közegben működő szerb monostor esetében viszont a két vallási-kulturális univerzum egymásba simul, ezért nem lehet kizárólag a szerbiai kolostorok feldolgozásánál alkalmazott szempontokat és forrásokat alkalmazni, hanem a magyar történtírás forrásaiban és módszertanában is jártasnak kell lenni. Hangsúlyozta, hogy bár Golub Xénia elsősorban művészettörténész, igen kiváló történeti és könyvtörténeti kutatásokat végzett, ráadásul mindkét kultúrát belülről ismeri, otthonosan mozog bennük. Molnár Antal úgy összegezte az elmondottakat, hogy – a minden szempontból különleges – Grábóc hosszú évtizedek után végre megtalálta kiváló monográfusát.

©Jaksity Iván  Ivan.jaksity@gmail.com©Jaksity Iván  Ivan.jaksity@gmail.com

A rendezvényről részletes beszámoló szerb nyelven itt olvasható.