2022. június 30. és július 2. között rendezték meg Tours-ban, a François Rabelais Egyetem konferenciatermében, az Arenberg Alapítvány 10. nemzetközi történelmi konferenciáját, amelynek témája az európai transznacionális nemesség történetének összehasonlító vizsgálata volt, széles időintervallumban (1320. század) értelmezve. Intézetünket a rendezvényen Tóth Ferenc tudományos tanácsadó képviselte, aki 2022. június 30-án tartott előadást Rákócziak és Esterházyak kora újkori nemzetközi jelentőségéről. A konferencia programja itt tekinthető meg.

A tours-i nemzetközi konferencia újabb fontos mérföldkő volt az európai nemesség történetével és nemzetközi hálózatával foglalkozó tudományos rendezvények sorában. Az előző hasonlóan nagyszabású konferenciára 2018-ban került sor Le Mans-ban, amelyről egy korábbi rövid beszámoló itt olvasható.

Tóth Ferenc következő előadására szintén Tours-ban, 2022. július 2-án került sor, a Société archéologique de Touraine tudományos társaság székházában, az egykori Saint-Libert kápolna épületében. Az előadás tours-i Szent Márton szombathelyi kultuszának főbb elemeit vázolta fel a Fédération Européenne Centre Culturel Saint-Martin intézmény létrejöttének 10. évfordulójára szervezett rendezvényen. A rendezvény meghívója itt látható.