2023. május 18-án a Clio Intézet szervezésében került sor a Sikerülhetett volna az 1944. októberi kiugrás? című minikonferenciára, amelyen előadást tartott Bartha Ákos, intézetünk tudományos munkatársa is.

bartha clio1Fotó: Clio Intézet

A Budapest Főváros Levéltárában megrendezett, telt házas tanácskozás azoknak a kérdéseknek tézisszerű és problémaközpontú bemutatásáról szólt, amelyeket Ungváry Krisztián Kiugrás a történelemből. Horthy Miklós a világpolitika színpadán című monográfiája felvetett, továbbá az előadók kritikai szempontból vizsgálták meg a kiugrási kísérletet, az azt alakítók szerepét és lehetőségeit, valamint választ kerestek arra is, hogy lehetséges lett volna-e előbb kilépni a második világháborúból. A konferencián Gellért Ádám felvezetése után Ungváry Krisztián, Szakály Sándor és Bartha Ákos tartott előadást, majd egy kerekasztal-beszélgetés következett az előadók részvételével.

bartha clio5Fotó: Clio Intézet

Bartha Ákos A kiugrási kísérlet és az ellenállás hálózatai címmel megtartott előadásában először számba vette, mely ellenállócsoportok ápoltak kapcsolatokat az úgynevezett „kiugrási irodával”, kik voltak a kulcsszemélyek a kapcsolattartásban az ellenállás és a Vár részéről, illetve kik jutottak el kormányzói kihallgatásra, vagy adtak át memorandumokat a kormányzónak. Az előadás második részében Bartha Ákos a munkásság felfegyverzésének kérdéskörét járta körül eddig nem, vagy kevésbé ismert források segítségével. Mint ezekből kiderült, 1944. október első hetében komoly kormányzati szándék mutatkozott civilek felfegyverzésére Budapesten, ám a tárgyalópartnereket nem sikerült megfelelően kiválasztani, a német biztonsági szolgálat pedig eredményesen avatkozott közbe Bakay Szilárd altábornagy elrablásával.

A konferencia részletes programja elérhető itt.