Fiume a horvát–magyar kiegyezés idején címmel 2023. szeptember 15-én és 16-án rendeztek tudományos nemzetközi konferenciát a Rijekai Egyetem Jogi Karán. A rendezvényen előadást tartottak intézetünk munkatársai, Sokcsevits DénesEszik Veronika, valamint Ress Imre.

A kétnapos tudományos tanácskozás a HUN-REN BTK Történettudományi Intézete, a Szegedi Jogtudományi Kar, az ELTE Jogtudományi Kara, valamint a Rijekai Egyetem Jogi Kara és a HAZU (Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia) rijekai bizottsága szervezésében valósult meg. A rendezvényt Magyarország Zágrábi Nagykövetsége, Rijeka Város, Tengermellék-Hegyvidék Megye Önkormányzatai támogatták.

A konferencia történettudományi részében számos, mind a magyar, mind a horvát történettudomány számára új kutatásokon alapuló eredményt ismertettek munkatársaink, a konferencia szervező munkálataiban részt vállaló Sokcsevits Dénes tudományos főmunkatárs, valamint Eszik Veronika tudományos munkatárs és Ress Imre nyugalmazott tudományos főmunkatárs.

A  magyar történészek közül még Ordasi Ágnes, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkatársa és Heka László, a Szegedi Tudományegyetem docense tartott előadást, a többi előadó jogász volt, köztük Juhász Imre és Horváth Attila alkotmánybírók.

A konferencia nagyon fontos történeti és közjogi kérdések tisztázását segítette elő.

A tanácskozás részletes programja itt olvasható.