Intézetünk tudományos főmunkatársa és tudományos titkára, Mihalik Béla Vilmos előadást tartott a Sixteenth Century Society 2023. október 26–29. között az egyesült államokbeli Baltimore-ban tartott éves konferenciáján.

Az 1969-ben alapított Sixteenth Century Society éves, elsősorban az angolszász kora újkort kutatókat megmozgató konferenciája 2023-ban a Maryland állambeli Baltimore-ban került sor. A konferencia négy napja során napi négy ülésszak számtalan paneljében több száz kutató ismertette a kutatásait. A konferencián elhangzó előadások elsősorban az 1450–1750 közötti időszakot ölelték fel.

baltimoreBaltimore. Mihalik Béla felvétele

Az előadások mellett plenáris előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre, a társaság közgyűlésére és díjak átadására is sor került. A konferencia programja itt érhető el.

scsc

Intézetünk tudományos főmunkatársa és tudományos titkára, Mihalik Béla Vilmos október 28-án a Reform and Community in Catholic Europe panelben tartotta meg előadását The Parish Priest’s Mistress. Changes in the Role of Priests in Early Modern Hungary címmel.

Előadásában a plébánosok szerepének 16–18. századi változását tekintette át zsinati határozatok és egy helyi eset elemzése révén, azt vizsgálva, hogy a helyi közösség plébánossal szembeni elvárásai mennyiben estek egybe az egyházi vezetés által támasztott elvárásokkal. Az előadásban Oláh Miklós esztergomi érsek 1560-ban és Forgách Ferenc érsek 1611-ben tartott zsinatainak határozatait, valamint az 1749. évi egri egyházmegyei statútumokat elemezte és vetette össze, elsősorban a plébános szerepének, a plébános és közösség kapcsolatának szabályozására fókuszálva. Ezt vetette össze egy helyi eset bemutatásával, amelynek középpontjában a kisszebeni katolikus tanács és hívek által a plébánosuk, Jelencsics György ellen megfogalmazott panaszok álltak.

kisszebenKisszeben. Mihalik Béla felvétele

Bár a botrány a plébános nőügye miatt tört ki, a közösség látszólag elsősorban lelkipásztori tevékenységével kapcsolatban fogalmazott meg kritikát. Ezek a panaszok egybevágtak a korábbi zsinati szabályozásokkal. Mihalik Béla azonban előadásában rámutatott, hogy bár a panaszok valószínűleg nem voltak alaptalanok, azokat tudatosan fogalmazhatták meg a lelkipásztorkodás különböző területeivel kapcsolatban, hogy a püspök elmozdítsa plébánosukat. A háttérben valójában inkább kisszebeni katolikus városvezetők és a plébános konfliktusa állt, miután utóbbi elkezdett beavatkozni a városi tanács belügyeibe.