Intézetünk munkatársai, Csikós Gábor és Kovács Janka részt vettek a Károly Egyetem és a varsói Német Történeti Intézet által The Anatomy of the Suffering Soul: Between Healing and Disciplining. The Formation of Psychiatry in Europe from the 18th to the Early 20th Century címmel 2024. május 29. és 31. között rendezett háromnapos workshop-konferencián Prágában.


Csikós Gábor The Peasant and Medical Image of Illness in Early Twentieth-Century Hungarian Psychiatry címmel tartott előadásának célja az volt, hogy a mentális betegségre vonatkozó modelleket azonosítsa a parasztok, illetve a 20. század elején praktizáló pszichiáterek elbeszéléseiben. Bemutatta, hogy a pszichiátriai térben miként konstruálódik „kulturális másikként” a paraszt alakja, ahogyan arra is reflektált, hogy a paraszti betegségfelfogást domináló narratív megközelítés egyes elemei nemcsak a pszichoanalitikus hagyományból bonthatók ki, hanem (különösen a nők esetében) az organikus pszichiátria emberképéből is.

883a8693 scaledimg 3204 kopie optimizedimg 3352 kopie optimized

Kovács Janka A Step Towards Institutionalization: The Buda Hospital of the Brothers of Mercy as a Model for Mental Health Care in Nineteenth-Cenury Hungary címmel tartott előadásában azokat az elmebeteg-ellátás céljait szolgáló, a specializált, állami fenntartású intézményekhez képest „alternatív színtereket” mutatta be, amelyek a magyarországi pszichiátriai intézményesülési folyamat során, a 19. század első felében jöttek létre. Ezek közül a magántébolydák mellett kiemelkedett a budai irgalmasrendi tébolyda, amely a pszichiátriai tudástermelés és az ellátás, gondoskodás szempontjából egyaránt fontos modellt jelentett a későbbi állami intézmények számára mind a gondoskodás, mind az adminisztráció központilag irányított gyakorlatai szempontjából.

A konferencia programja itt érhető el.