2024. június 5–7-én rendezték meg Lyonban az ANR GLOBALVAT – Rebuilding the World, Society and Human Identity 1939-1958: The Global Perspective of the Vatican Archives című projekt keretében a Souverainetés fragiles. Diplomatie et diplomates du Saint-Siège face aux recompositions territoriales et frontalières, 1939–1958 [Törékeny szuverenitások. A Szentszék diplomáciája és diplomatái a területi és határrendezésekkel szemben, 1939–1958] című konferenciát.

A konferencián Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese The Conflict of State, National and Pastoral Interests in Central-Eastern Europe: Changes in the Boundaries of Hungarian Dioceses during World War II and the Cold War [Az állami, nemzeti és lelkipásztori érdekek konfliktusa Közép-Kelet-Európában: A magyar egyházmegyék határainak változásai a második világháború és a hidegháború idején] című előadásában azt vizsgálta, hogy a Vatikán hogyan reagált az államhatárok ismételt változásából adódó kihívásokra. Az 1938 és 1952 közötti változásokra összpontosító elemzésében amellett érvelt, hogy az egyházszervezeti egységek határainak megváltoztatásakor követett eljárásokat a lelkipásztori megfontolások fenntartásának szándéka mellett a fokozatosság, a precedensek tiszteletben tartása, a megkötött konkordátumok megőrzésének vágya és az ideiglenes megoldások előnyben részesítése jellemezte.

lyon

Fejérdy András ugyancsak résztvevője volt a konferenciához kapcsolódó, június 6-án a lyoni megyei és városi levéltárban rendezett nyilvános kerekasztal-beszélgetésnek. A Laura Pettinaroli által moderált francia nyelvű esemény keretében Hubert Wolffal és Maria Paianóval a vatikáni levéltárakban őrzött, XII. Piusz pápaságára vonatkozó, 2020 márciusától kutathatóvá vált források által nyitott új kutatási perspektívákról beszélgettek.