2024. május 28–29-én szervezte meg a The Diplomacy of Small States in Early Modern South-eastern Europe (SMALLST) kutatócsoport második nemzetközi konferenciáját, Accessing Arcana Imperii: Diplomatic Practices of Early Modern Small States in Eastern Europe címmel.


A konferencia helyszíne a bukaresti New Europe College volt, ahol a tudományos együttműködés jegyében látták vendégül a kutatócsoport tagjait, valamint a konferencia résztvevőit. Az előadások a kisállamok diplomáciai gyakorlatait járták körül, különös figyelmet fordítva a nem hivatalos utakra és csatornákra. A konferencián a projekt tagjai, intézetünk munkatársai mellett számos ország és intézmény kutatója adott elő, a kisállamok diplomáciatörténetének széles körű fórumot biztosítva. A SMALLST projekt keretein belül évről évre szervezett konferenciasorozat második eseményén 20 előadás hangzott el.

A konferenciát Giorgio Rota, az Osztrák Tudományos Akadémia kutatójának plenáris előadása nyitotta meg. Előadásában Rota bemutatta, hogy a rendkívül kisszámú hivatalos kapcsolat mellett milyen egyéb csatornákon és utakon, milyen közvetítőkön és egyéneken át zajlott a diplomáciai kapcsolattartás a keresztény Európa és a Szafavida Birodalom között.

A konferencia első szekciójában a SMALLST projekt munkatársa, Natalia Królikowska-Jedlińska annak járt utána, milyen módon tartották a krími tatár kánok a kapcsolatot az Oszmán Birodalommal. Ezután a közönség szintén intézetünk munkatársának, Hámori Nagy Zsuzsának az előadását hallgatta meg arról, hogy a trónjáról letett János Zsigmondnak milyen lehetőségek álltak rendelkezésére a diplomáciai kommunikáció terén. Ezt követően Cziráki Zsuzsanna számolt be kutatásairól a szász elöljárók nem hivatalos információgyűjtési törekvéseiről az erdélyi, a Habsburg és az oszmán birodalmakban.

A második szekció előadásai mind a képlékeny szövetségekkel és a változó hűségű résztvevőkkel foglalkoztak, kitérve arra, hogy a jól időzített szövetségváltások hogyan segítették a kisállamok fennmaradását. A SMALLST projekt munkatársa, Marian Coman a havasalföldi árulásokat járta körbe, behatóan foglalkozva az árulás koncepciójával és egy konkrét árulásnak bélyegzett eset iratanyagával. Szalai Ágnes, intézetünk munkatársa Zólyomi Miklós hatalomszerzési törekvéseit, a Portán tett diplomáciai kísérleteit mutatta be.

Az első nap zárószekciójában az államiság határán mozgó jogi entitások diplomáciai kapcsolatfelvételeivel, ágenseivel foglalkoztak az előadások. Ebben a szekcióban adott elő a projekt munkatársa, Tetiana Grygorieva is arról, hogy hogyan működött a jeruzsálemi pátriárka a formálódó kozák állam diplomáciai közbenjárójaként. A kutatócsoport vezetője, intézetünk főmunkatársa, Kármán Gábor Johannes Bocatius diplomáciai útján megélt viszontagságaival foglalkozott.

A konferencia második napját Matthias Schnettger, a mainzi Johannes Gutenberg-Universität professzorának plenáris előadása nyitotta meg. Az előadás az itáliai és német területeken fekvő, értelemszerűen korlátozott erőforrásokkal és lehetőségekkel rendelkező kisállamok diplomáciai lehetőségeit mutatta be.

Ezután az első szekció előadói az informális befolyásolás lehetséges módjaival és eszközeivel foglalkoztak. A konferenciát lezáró második szekcióban atipikus diplomáciai küldöttekkel foglalkozó előadások kaptak helyet. Itt adott elő intézetünk munkatársa, Magdalena Jakubowska is a Portán állomásozó kereskedők által közvetített információk diplomáciai jelentőségéről. Szintén a magyar történészszakmát képviselte Papp Sándor, a Szegedi Tudományegyetem professzora, aki egy 17. századi isztambuli tolmács, Zülfikár aga iratgyűjteményével kapcsolatos legújabb eredményeiről számolt be.

A konferencia a maga sokszínűségében, mely az előadóknak és a témáknak is köszönhető, számos új párhuzamra világított rá a kora újkori diplomáciatörténet terén. A szekciókat követő viták, megbeszélések gyümölcsözőnek bizonyultak mind a SMALLST projekt, mind a közönség számára.