2024. június 10-én Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese „The Bishops’ oath of allegiance in Central and Eastern Europe: Ecclesiastical legitimisation of the communist regime?” címmel tartott előadást Fribourgban.


Az École Française de Rome, az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, valamint a Fribourgi Egyetem szervezésében, a francia Agence nationale de la Recherche által támogatott GLOBALVAT kutatási projekt keretében 2024-ben egy három állomásból felépülő konferencia-sorozat vizsgálja a katolicizmus és antikommunizmus kapcsolatát XII. Piusz pápasága alatt.

fribourg

2024. június 10-11-én, a rendezvénysorozat második, fribourgi állomásán, Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese, The Bishops’ oath of allegiance in Central and Eastern Europe: Ecclesiastical legitimisation of the communist regime? [A püspöki eskü Közép- és Kelet-Európában: A kommunista rendszer egyházi legitimációja?] című előadásában arra a kérdésre kereste a választ, mi volt az állam által a püspököktől megkövetelt hűségeskünek a funkciója és helye Romániában, Csehszlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban. A vizsgált országok 1945 utáni egyházpolitikáját elemezve amellett érvelt, hogy a hűségeskü – Romániát leszámítva – a katolikus egyház feletti állami uralom megvalósításával szemben a püspökök részéről kifejtett ellenállás megtörésének a végpontja, egyúttal azon kommunista egyházpolitika elfogadásának és legitimálásának szimbolikus aktusa volt, amely nem csak a katolicizmusban nem csupán ellenséges világnézetet látott, hanem az állam szuverenitását veszélyeztető nemzetekfeletti szervezetet is.

A konferencia-ciklus programja itt érhető el.