2024. január 19-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében rendezte meg a Rubicon Intézet a Muszlim források a korai magyarokról című Rubicon-estet, amelyen Sudár Balázs, intézetünk tudományos főmunkatársa és B. Szabó János voltak a meghívott szakértők.

rubicon

A honfoglalás és a korai magyar történelem kutatásának egyik nehézsége az egykorú írott források csekély száma. Először a 19. század végén figyeltek fel a hazai és külföldi történészek is azokra az arab és perzsa nyelvű szövegekre, amelyek a közép-ázsiai és kelet-európai népek leírását tartalmazták. Ezek említenek egy olyan népcsoportot is, amelyet már a korai kutatók is a magyarok elődeivel azonosítottak. Sokáig úgy vélték, hogy ezek a források a honfoglalást megelőző 9. századról szólnak, így felhasználták őket a korai magyar fejedelemség történetének megírásához is. A kutatás azóta máshogy látja a források hátterét, így a benne szereplő magyarokat is.

Mikor készültek korai arab és perzsa nyelvű forrásaink, és milyen célból írták őket? Hogyan jelennek meg a magyarok a középkori muszlim íróknál, és valóban a honfoglalókról szólnak-e? Miért voltak fontosak Kelet-Európa népei az iszlám államok számára, és mennyit tudhattak rólunk? Az est meghívott szakértői többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ. 

A rendezvény felvétele megtekinthető a Rubicon YouTube-csatornáján: