2024. május 16-án nyíregyházi Kárpát-medencei Magyarokért Kulturális Egyesület és budapesti Konzervatív Műhely közöst rendezvényén Tokajban intézetünk tudományos főmunkatársa, Nagy Kornél is előadást tartott.

2024. május 16-án nyíregyházi Kárpát-medencei Magyarokért Kulturális Egyesület és budapesti Konzervatív Műhely a tarcali Szentkereszt-dűlő történetéről megtartott közös rendezvényén Tokajban intézetünk tudományos főmunkatársa, Nagy Kornél is előadást tartott.

A Tokaj-hegyaljai borvidék legrégebb óta ismert szőlőterületéről, a Szentkereszt-dűlő átfogó történetéről beszélt az első említéstől egészen a 18. század utolsó végéig. 

A szőlőterületet 1187-ben említették először, mint III. Béla király adományát, amelyet a Szent János ispotályos lovagoknak adományozott. A középkor és a kora újkor folyamán a Szentkereszt-dűlő birtokosai között találtuk a tokaji Szűz Mária-kolostort, az ungvári jezsuita kollégiumot, a tokaji református prédikátorságot, a tokaji plébániát, valamint a Szapolyai-, a Serédy, a Perényi, a Rákóczi-, a Szentkirályi, a Haller és Buttler nemesi családokat.

szentkereszt01

A rendezényt ökomenikus felszentelési (ortodox, görögkatolikus, katolikus, református, evangélikus) szertartással egybekötött szoboravatás előzte meg, ahol egy johannita és egy pálos szerzetes fából faragott szobrát avatták fel, megemlékezve és tisztelegve a Szentkereszt-dűlő legismertebb birtokosai előtt.