A tudományos élet területén dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére létrehozott Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült 2023. február 23-án Fedeles-Czeferner Dóra, intézetünk tudományos segédmunkatársa Kultúrmisszió vagy propaganda? Feminista lapok és olvasóik Bécsben és Budapesten című pályamunkájáért.


52706855379 4a4c057b20 kFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A több mint fél évszázada alapított elismerésre a teljes magyar fiatal kutatói közösség pályázhatott: intézeti, egyetemi és közgyűjteményi kutatók egyaránt. Összesen 25-en, a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az élettudományok területéről 7-7, a matematikai és természettudományok művelői közül pedig 11 fiatal kutató nyerte el a díjat.

 „Tégy oly célt fel, amely[et]re soha senki [el] nem ért. Mert szép dolog a középszerű tudós emberekkel elérkezni, de szebb még a legtudósbakkal egyarányú messze hagyíttatni, legszebb penig mindeneket fellyülhaladni, és a nagy hegynek oly részében állani, ahova soha senki maga erejétől nem hághatott, s talám soha nem is hág”

– idézte az akadémiai ünnepségen Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára az erdélyi pedagógus, tudós és enciklopédista Apáczai Csere Jánost.

52706607596 ad47426418 kFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Önök a célt már meghatározták. Eddigi eredményeik pedig azt jelzik, hogy neki is rugaszkodtak már ama nagy hegynek. Az Akadémiai Ifjúsági Díj annak elismerése, hogy még ha a csúcsra még nem jutottak is fel, jó úton járnak”

– mondta az MTA főtitkára.

A díjazottakról bővebben az MTA honlapján olvashatnak.