2023. május 3-án az ELTE Bölcsészettudományi Karán került sor a Diszciplínák párbeszéde című beszélgetéssorozat legutóbbi alkalmára, amelyen részt vett Mihalik Béla Vilmos, intézetünk tudományos főmunkatársa, tudományos titkára is.

A „Mü tartyuk a papot, azért amikor akarjuk, ki is vettyük”. Papok és lokális közösségek a 18—20. században: egy interdiszciplináris kutatás néprajzi és egyháztörténeti dimenziói című beszélgetés középpontjába az MTA–ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport tevékenysége került.

A kerekasztal résztvevői: Varga Zsuzsanna, Bárth Dániel, Mihalik Béla Vilmos és Muntagné Tabajdi Zsuzsanna.
Fotó: Fodor Ákos

A kutatócsoport célkitűzései, kronológiai keretei, illetve fő kutatási témái köré szerveződő rendezvényt Varga Zsuzsanna egyetemi tanár, az ELTE BTK Történeti Intézet Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezetője moderálta, beszélgetőtársai pedig – Mihalik Béla Vilmoson kívül – Bárth Dániel, az ELTE BTK Néprajzi Intézet igazgatója és Muntagné Tabajdi Zsuzsanna, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos segédmunkatársa voltak.

Az eseményen többek között azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy mekkora presztízsértékkel bírt egy temetés a 18. századi Nógrád vármegyében; milyen okokból keveredhetett konfliktusba a közösség és a lelkipásztor a 19. századi Buda környéki falvakban; ki volt a zombori ördögűző, illetve mi is az az ellenfelvilágosodás.

Ament-Kovács Bence teljes beszámolója az ELTE Néprajz Blogon itt olvasható.