Horváth Gergely Krisztián, Intézetünk tudományos főmunkatársa, a „Lendület” Tíz Generáció Kutatócsoport vezetője Wiens Anziehung. Die Bedingungsgefüge der Agrarkommerzialisierung im Komitat Wieselburg in der ersten Hälfte der 19. Jahrhunderts című monográfiája a Publikationen der ungarischen Geschichtsforschung in Wien című könyvsorozat 18. köteteként jelent meg. A könyv 2013-ban megjelent Bécs vonzásában. Az agrárpiacosodás feltételrendszere Moson vármegyében a 19. század első felében című kötet rövidített változata. A címlap itt látható.

A történeti Moson vármegyét kettészelő trianoni békeszerződést követően a megye Ausztriához került része teljesen más pályán fejlődött tovább. A kötet abba a világba enged betekintést, amikor a birodalmi fővárossá fejlődő Bécs rohamosan növekvő népessége akkora keresletet támasztott a mezőgazdasági termékek iránt, ami a korabeli Moson megyét gazdasági hátországává avatta. A főváros ellátásában aktívan részt vett a jobbágyparaszti népesség is.

A kötet azt a keretrendszert rekonstruálja, ami egykoron lehetővé tette az úrbéres népesség országhatáron túlnyúló kereskedését, az útlevélügy szabályozásától a piaci rések felismeréséig. Az előszó itt olvasható.