Az Ararát hegyéről a Hargitára. Örmények Erdélyben a 17–18. században címmel megjelent Nagy Kornél, intézetünk tudományos főmunkatársa legújabb kötete a Libri Könyvkiadó gondozásában az ELKH Kaleidoszkóp Könyvek sorozat részeként.

9131359 5

Az örmény egy kis nép – nagy történelmi hagyománnyal. Eredetüket egészen az ókorig vezetik vissza: ők voltak az elsők, akik államvallássá tették a kereszténységet. A birodalmak ütközőzónájában fekvő országnak azonban számtalan megpróbáltatást kellett elviselnie a történelme során: a vallási és etnikai üldöztetések miatt hatalmas méreteket öltött az örmények elvándorlása az eredeti hazájukból. Így jutott egy csoportjuk – hosszú vándorlás után – az Ararát hegyéről a Hargitára: a Kaukázus vidékéről Erdélybe.

Ez a könyv az ő történetüket mutatja be a 17–18. században, a kolóniáik alapításától kezdve a közösségük felvirágzásáig. Emellett azonban igyekszik tágabb kontextusba helyezni az erdélyi örmények történetét, így kitér arra is, hol és miképp alakult ki az örmény nyelv és nép, valamint foglalkozik a kelet-európai kolóniák születésével is.


A Kaleidoszkóp Könyvek ismeretterjesztő sorozat kötetei a magyar tudományos kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeibe nyújtanak betekintést.

A kötet (e-könyv alakjában is) megvásárolható és megrendelhető a kiadó honlapján, a Libri könyvesboltokban, valamint a Bookline-on is.