A 2023. január 13-án megrendezett Rubicon-est keretében Balogh Margit, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, osztályvezetője, a legteljesebb Mindszenty-monográfia szerzője és Fejérdy András, a BTK Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, tudományos főmunkatársa beszélgettek Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek életútjáról, amely a 20. század legviharosabb időszakára esett. A rendezvényről készült videófelvétel megtekinthető a Rubicon Intézet YouTube-csatornáján.


A beszélgetés során a kutatók azt vizsgálták, hogyan viszonyult Mindszenty a magyar történelem fontos kérdéseihez (őszirózsás forradalom, Tanácsköztársaság, királypuccsok, a zsidóság sorsa, nyilas diktatúra, majd a kommunista elnyomás és az 1956-os forradalom) és a vezető politikusokhoz (pl. Károlyi Mihály, Horthy Miklós, a Habsburgok és az 1945 utáni vezetők).

Számos érdekes kérdés felmerül még – ilyen például Apor Vilmossal vagy Márton Áronnal való közéleti kapcsolata. Továbbá: miként és hogyan állt helyt a nyilas és a kommunista diktatúrák idején? Mindszenty 1956-ban 8 év után szabadult, de csak 100 órát töltött ténylegesen szabadon. Tehetett volna-e többet annál, mint amiről tudunk?

A beszélgetés megtekinthető itt: