Molnár Antal, intézetünk igazgatója nyitotta meg 2023. március 17-én a Magyar emlékek római temploma című kiállítást a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, Székesfehérváron.

molnar antal szfvar kiallitas2

Az Örök Város egyik ismert műemléke a Szent István kerektemplom. Az 1998 és 2020 között Rómában szolgáló Németh László atya két évtized gyűjtőmunka után vállalkozott arra, hogy könyv formában mutassa be a templom 16. és 20. század között készült ábrázolásainak jellegzetes darabjait, amely Magyar emlékek római temploma címmel jelent meg. 

„A Szent István kerektemplomról, ismertebb nevén a Santo Stefano Rotondoról elmondhatjuk, hogy itt található a legtöbb magyar emlék a római templomok közül, ehhez kötődik a legjobban a magyarság, hiszen magyar pálosok és jezsuiták éltek itt, illetve évszázadokon keresztül a római Német–Magyar Kollégium magyar diákjai is rendszeresen látogatták a templomot.” – mondta el Molnár Antal.

A római Santo Stefano Rotondoról készült könyv ábrázolásait bemutató kiállítás bemutatójáról videófelvétel is készült, amely itt tekinthető meg:

Kapcsolódó cikkek: