A HUN-REN BTK Történettudományi Intézete és a Politikatörténeti Intézet szervezésében került sor Sara Silverstein For Your Health and Ours: An Eastern European History of Global Health című előadására intézetünkben 2024. július 11-én.


Silverstein, a University of Connecticut, Department of History and Human Rights Institute adjunktusa előadásában amellett érvelt, hogy a pozitív cselekvés gyakorlata a globális egészségügyben, valamint az egészséghez való egyetemes emberi jog koncepciója a Közép-Kelet európai államok fejlődésének, illetve az első világháború után életre hívott nemzetközi egészségügyi intézmények kölcsönös viszonyrendszeréből eredeztethető. Ez a kontextus volt ugyanis az, amely a nemzetközi egészségügyi gyakorlatot arra irányította, hogy támogassa az egyes államokat olyan irányú törekvéseikben, amelyek az állampolgáraik egészségének megóvását saját feladatukként ismerték el. E mellett arra sarkallta őket, hogy a közegészségügy területén közfelelősséget vállaljanak.

Sara Silverstein előadása. Fotó: Fedeles-Czeferner Dóra

Silverstein előadásában kifejtette továbbá, hogy a globális egészség modelljének kialakításán túl a fentebb vázolt gyakorlatokból formálódó elvek és módszerek tették lehetővé, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége, valamint a World Health Organization az 1940-es évek folyamán az egészséget az emberek alapvető jogaként fektesse le. Fontos e tekintetben ugyanakkor kihangsúlyozni azt is, hogy az egészséghez való jog, eltérően egy sor más emberi jogtól, amelyeket az egyes világszervezetek a korábbiakban megfogalmaztak nem csupán retorika vagy egyszerű törekvés maradt. Mindez azon elv örökségeként értelmezhető, mely szerint az emberek biztonsága a nemzetközi intézmények és az egyes államok együttműködésének tárgya és szükségessége volt.

sara silverstein 2 1Sara Silverstein előadása. Fotó: Fedeles-Czeferner Dóra

Sara Silverstein előadásának alapja a 2025-ben az Oxford University Press gondozásában megjelenő For Your Health and Our Health: An Eastern European History of Global Health című monográfiája volt. Silverstein történelemből doktorált a Yale Egyetemen, modern európai történelemből az Oxfordi Egyetemen, irodalomból pedig a Dartmouth College-ban szerzett diplomát.