2023. június 6-án a Veszprémi Érseki Palota adott otthont a Rubicon-est: Gizella királyné szerepei Szent István oldalán című rendezvénynek, amelyen részt vett Zsoldos Attila, intézetünk kutatóprofesszora és Csákó Judit, intézetünk tudományos munkatársa is.

Szent István felesége, a bajor hercegi családból származó Gizella királyné története régóta foglalkoztatja a magyar történetírást. Istvánnal 997-ben kötött házassága után – népes katonai és egyházi kíséretének tagjaival együtt – fontos szerepet játszott a Magyar Királyság kezdeti korszakában. Szent István oldalán (1001–1038) méltó társnak bizonyult a királyi hatalom és a keresztény egyház megalapozásában, a királyság működtetésében.

Milyen körülmények játszottak közre abban, hogy az addig egymással háborúzó Géza fejedelem és II. Henrik bajor herceg, 996-ban gyermekeik – István és Gizella – összeházasításáról döntöttek? Hogyan kapcsolódott Gizella királyné Veszprémhez, a veszprémi egyházhoz, és miért a veszprémi püspök kapott döntő szerepet a magyar királynék koronázásában? Milyen képet rajzoltak meg a középkori magyar és nemzetközi krónikák Gizella királynéról?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a válaszokat a rendezvényen, amelyen a beszélgetést Rácz Árpád, a Rubicon Intézet társelnöke és Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa vezette.

A rendezvényről készült felvétel elérhető a Rubicon Intézet YouTube-csatonáján:

Az estről a Montázs Magazin tudósítása itt olvasható.