Intézetünk munkatársai, Sudár Balázs, Zsoldos Attila és Bácsatyai Dániel közreműködésével készült el Az Árpádok felemelkedése című film, amelyet 2023. augusztus 20-án mutatott be a Duna Televízió. A film augusztus 27-ig elérhető a MédiaKlikk felületén.


arpadokAz Árpádok felemelkedése az első átfogó történelmi film a magyar honalapító uralkodói dinasztiáról (Fotó: Verőcei Gábor) 

Az Árpádok felemelkedése illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád és a magyarság nyomába. A film a jól ismert regéinken túl, a korabeli források feldolgozásával mutatja be a magyarok korai, 9. századi történelmét, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség felemelkedéstörténetét is. Az Árpádok döntései – a nyugati világhoz való csatlakozással és a kereszténység felvételével – mind a mai napig meghatározóak a magyarság számára. 

– A film példaértékű összefogás eredménye. Sudár Balázs történész szakmai irányításával azon dolgoztunk, hogy átfogóan, továbbá illusztrációs jelenetekkel mutassuk be ezt a nemzetünk számára jelentős témát. [...] A korhű ábrázoláshoz hozzájárultak Tompa Balázs, Mestellér János és Kiss Attila vezetésével a korszak kiváló hagyományőrzői – nyilatkozta Bárány Krisztián, a film forgatókönyvíró-rendezője. 

A film szakértői: Sudár Balázs, Zsoldos Attila, Bácsatyai Dániel, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont történész munkatársai, B. Szabó János, a Budapesti Történeti Múzeum történésze, Csáji László Koppány kulturális antropológus, Révész László, a Szegedi Tudományegyetem régészprofesszora, Szenthe Gergely és Soós Bence, a Magyar Nemzeti Múzeum régészei, továbbá Cs. Andrási Réka, a Türr István Múzeum régésze és Szilágyi Krisztián Antal régész.

A dokumentumfilmet a nagy sikerű Erdély – Ég és föld között című sorozatot is jegyző Csillagos Ötös Kft. gyártotta, producere Takó Sándor, forgatókönyvírója-rendezője Bárány Krisztián, szakértője Sudár Balázs, narrátora Csernák János, zeneszerzője Cseh István, vezető vágója Bárány Dániel, a rendező munkatársa Bárány Cintia Dóra voltak.

Az Árpádok felemelkedése 2023. augusztus 27-ig itt elérhető a MédiaKlikk felületén.

Előzetes: 

Kapcsolódó cikkek: