2023. szeptember 15-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia és az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács (olaszul: Consiglio Nazionale delle Ricerche, CNR) hároméves (2023–2025) bilaterális projektjének első közös eseményére intézetünkben.

img 85082

A magyar–olasz rendezvényt a projekt vezetői  először intézetünk munkatársa, F. Molnár Mónika, majd a CNR Institute for Studies on the Mediterranean (ISMed) részéről Paola Avallone – beszédei nyitották meg. A workshopon a korábbi együttműködés során megismert kollégák, Raffaella Salvemini és Giovanni Lombardi részvételével a projekt új tagja, Maria Carmela Schisani tartott bemutatkozó előadást a 19. századi gazdaságtörténet dél-itáliai és magyar vonatkozásainak kapcsolódási pontjairól. A nápolyi kutató a dél-itáliai gazdasági elit kapcsolati hálójának mikro- és makroszintű vizsgálatával közelítette meg a kérdést, a szociológiai szemléletet statisztikai elemzéssel kiegészítve.

Network of transnational relations and cultural transfer between Buda and Naples from the 14th to the 18th centuries” című porjektbe magyar részről bevont kutatók közül intézetünk két munkatársa, Tóth Ferenc és Martí Tibor, valamint az egri Eszterházy Károly Egyetem doktorandusza, Szádoczki Bálint is lehetőséget kaptak kutatásaik bemutatására. Tóth Ferenc a madridi kutatásait kiegészítő, Nápolyban talált anyagokat ismertette, melyek nagyban hozzájárulnak a 18. századi magyar történelem európai kontextusba helyezéséhez és alaposabb megismeréséhez. Martí Tibor és Szádoczki Bálint a 14–15. századi nápolyi–magyar dinasztikus kapcsolatok, az Aragóniai-ház (Giovanni d’Aragona, Beatrice d’Aragona) fontos szereplőivel kapcsolatos kutatásaikról számoltak be.